Panningen, Netherlands

Tuintips van Joost Blokland: hulst, vaste planten en blauwe regen

In december deelt tuinman Joost Blokland praktische tuintips om de winter door te komen. Met zijn advies kun je zowel van een mooie tuin genieten als zorgen voor een goede voorbereiding op het voorjaar.
De redactie | 8 december 2024 11:08 | Aangepast op 8 december 2024 11:08
De hulst, of Ilex aquifolium, is de plant van de maand. Deze kerstklassieker valt op door zijn rode bessen in december en is zowel geschikt voor een kerststukje in huis als voor een sfeervolle plek in de tuin. De hulst bloeit in mei en juni met witte bloemen en ontwikkelt in het najaar zijn kleurrijke bessen. Deze struik groeit goed in de schaduw, wat hem ideaal maakt voor lastige hoeken in de tuin. Met een maximale hoogte van vier meter blijft de hulst compact en is hij makkelijk te snoeien. In Nederlandse bossen kun je de hulst zelfs als ondergroei tegenkomen.

Niet alles weg snoeien
Naast de hulst is dit ook de tijd om vaste planten aan te pakken. Volgens Blokland is het niet altijd nodig om alles weg te snoeien. Sommige planten, zoals de sedum, behouden in de winter hun sierwaarde en kunnen blijven staan tot het voorjaar. Andere, zoals de hosta, verliezen hun vorm en worden vaak een slappe massa. Hoewel je deze kunt snoeien, adviseert Joost om het afgevallen blad soms te laten liggen. Dit blad beschermt de plant tegen vorst en geeft voedingsstoffen terug aan de bodem. Bovendien biedt het een schuilplaats voor insecten. Zo maak je een bewuste keuze tussen een nette tuin en een tuin die goed is voor de natuur.

Blauwe regen
Voor liefhebbers van de blauwe regen is de winter een goede tijd voor snoeiwerk. December en januari zijn ideaal, want vorst heeft geen nadelige invloed op de plant. Blokland legt uit dat je de hoofdtakken moet laten zitten en kleinere zijtakken kunt inkorten. Hij raadt aan om de takken na drie à vier knoppen af te knippen. Let ook op eigenwijze takken die zich overal doorheen slingeren; deze mogen volledig worden verwijderd. Soms grijpt de blauwe regen zelfs vast aan regenpijpen, wat voor problemen kan zorgen. Door nu te snoeien, groeit de plant volgend jaar weer gezond terug en geeft hij nieuwe scheuten.
Met deze tips van Joost Blokland blijf je ook in de winter actief in de tuin en leg je de basis voor een bloeiend voorjaar.

Lees meer over:

Tuintips|

Lees ook

Tuintips: zo snoei je jouw rozenstruik

In de herfstmaanden is het tijd om de tuin voor te bereiden op het komende jaar. Vooral het snoeien ...

Zo pak je het wortelopschot in de tuin aan

Deze periode van het jaar is hét moment om iets aan het wortelopschot te doen. Tuinman Joost vertelt...

Gras maaien in oktober? Het kan gewoon!

Het is dit jaar nog redelijk warm in oktober. Je kunt dus gewoon nog je gazon maaien. Tuin expert Jo...

Wanneer snoei je de haag?

Elke maand geeft tuinexpert Joost Blokland tuintips. Deze maand staat de haag centraal. De kijkersvr...

Tuintips van Joost: zo maai je gras

Ook deze maand heeft tuinexpert Joost weer tips voor het tuinieren. Deze keer gaat het over grasmaai...