Mensen leven van en met de Maas. Steeds als de rivier verandert en de natuur zich ontwikkelt, ontwikkelen de mensen mee. Met het hoogwaterbeschermingsprogramma beschermt Waterschap Limburg zowel mens als natuur.
Dijkinspectie
In de eerste aflevering van Operatie Dijk komt onder anderen Roger van Dijck aan het woord. Hij werkt als dijkinspecteur bij het waterschap. “Wij inspecteren de dijk op de grasmat, scheurvorming, afzakking, poren en alle oneffenheden. De dijk hoort er gewoon goed bij te liggen voor het geval hier water tegenaan komt”, legt Van Dijck uit. Vier keer per jaar lopen de inspecteurs de dijk af: 210 kilometer in totaal.
Nog lang van genieten
De dijken moeten, naast het beschermen tegen hoogwater, ook de balans bewaken met het landschap dat zich door de eeuwen heen heeft gevormd. En ook de balans tussen bescherming en natuurontwikkeling. Daarover vertelt landschapsecoloog en rivierkenner Alphons van Winden. “Na de hoogwaters die we hebben gehad in 1993 en 1995, ben ik bij veel projecten hier betrokken. Ook denk ik mee over hoe het nieuwe landschap eruit moet gaan zien. We moeten er ook nog lang van genieten met elkaar.”
Hoogwater in 2021
Als ‘Kind van de Maas’ in Baarlo heeft Luc van Dijk al veel meegemaakt. “Ik ben hier geboren en getogen. De Maas zit wel een klein beetje in ons DNA. Zolang de Maas mooi laag blijft, is die mooi”, aldus Luc. De andere realiteit kent hij ook, zoals bij het hoogwater in 2021. “De Maas had eigenlijk gewoon een normale zomerstand: 11,5 meter boven NAP. Een ruime week van tevoren werd er wel al hoogwater voorspeld omdat er boven de Ardennen en in Duitsland een flink laagdrukgebied hing. Toen was het een team organiseren, vrienden, bekenden. Dat was een race tegen de klok.”