Panningen, Netherlands

Forever Young: Lion de Wit blijft fit met lange fietstochten

Lion de Wit (rechts) vindt het vooral leuk om te fietsen.
Voor de nieuwe rubriek ‘Forever Young’ in Dwars Door Limburg gaat Nic Kortenoeven in gesprek met ouderen die zowel fysiek als mentaal fit in het leven staan. Dit keer deelt Lion de Wit zijn verhaal.
Youri Buis | 13 september 2024 21:21 | Aangepast op 13 september 2024 21:21
Grenzen verleggen
Lion is vaak en lang op de fiets te vinden, maar niet bewust met het doel om fit te blijven. “Ik merk bij mezelf dat me dat niet motiveert”, vertelt hij. Fietsen vindt Lion vooral leuk om te doen. “Ik vind het fijn om mezelf uit te blijven dagen, mijn grenzen te verleggen en te kijken waar ik sta qua conditie en behendigheid.”

Bewustzijn
Bij het bereiken van een respectabele leeftijd speelt niet alleen fysieke fitheid een rol. Ook op mentaal vlak worden er andere dingen gevraagd. “Het is niet alleen keihard fietsen”, weet Lion. “Er moet ook wel een bewustzijn aanwezig zijn om vooruit te willen. Maar ik denk wel dat het elkaar beïnvloedt. Dat als je fysiek bezig bent, je er mentaal beter van wordt”, vervolgt hij.

100 Colls Tocht
Toen Lion en zijn vrouw begonnen met lange fietstochten, deden zij mee aan de 100 Colls Tocht. Dit fietsevenement wordt georganiseerd door 100 Colls, een vereniging voor liefhebbers van bergtochten. “Dat is een echte aanrader”, zo geeft Lion een tip aan mensen die ook graag langere afstanden willen fietsen.

Ook wel eens lui
Doelen stellen kan daarbij helpen, heeft Lion zelf gemerkt. Als hij samen met zijn vrouw fietstochten maakt, bepalen ze altijd doelen voor zichzelf. Het is echter niet zo dat zij thuis een strak trainingsschema hanteren. “We moeten het niet overdrijven. Ik ben ook wel eens lui en dan komt het er wat minder van”, zegt Lion stoïcijns.

De squat
Toch worden er wel degelijk oefeningen gedaan in Huize de Wit, bijvoorbeeld in de achtertuin. Er treden nog wel eens wat lichamelijke klachten op bij langeafstandstochten, zegt Lion met een knipoog. “De lastigste is wel de rugpijn, met name in de onderrug of in het midden. Daar hebben we wel een oefeningetje voor: de squat”, aldus Lion, die de oefening vervolgens voordoet.

Extra pampertje
“Tegen zadelpijn is er geen oefening, ik zou het in ieder geval niet weten”, grapt Lion tot slot. Een mogelijke oplossing heeft hij wel. “Wat mij heeft geholpen, is een extra zeem. Uit een oude broek haal je gewoon een zeem en die leg je erbij als een extra pampertje.”

Meest gelezen

Groen licht voor tiny houses in Egchel

De redactie | 16 sep 2024 18:10

Ongebruikte bushalte in Maasbree verwijderd

Youri Buis | 18 sep 2024 16:34

Lees ook

Terugkijken: Dwars Door Limburg (afl. 2)

In de tweede aflevering van Dwars Door Limburg zijn erfgoedexpert Lizette Hilkens, theaterdeskundige...

Stelling Heldensedijk tijdens de Tweede Wereldoorlog

Terwijl er dagelijks honderden mensen de brug aan de Heldensedijk in Meijel passeren, zijn maar wein...

Terugkijken: nieuw seizoen Dwars Door Limburg begonnen

In een nieuw decor en met een nieuwe vormgeving is donderdag het vierde seizoen van Dwars Door Limbu...

Zoektocht naar de Pogacar van Kessel

In Kessel wordt op zaterdag 24 augustus voor het eerst het Kessels Kampioenschap Klokfietsen georgan...

Fietsen bij Den Doelhof vanwege jubileum Meijelse fietsclub

Even geen lessen voor de leerlingen van de Meijelse basisschool Den Doelhof vrijdag. Wielerclub De V...

Wat doe je tegen overlast van slakken in de tuin?

Met het regenachtige weer zie je ze overal: huisjesslakken en naaktslakken. Ze kruipen over de stene...