Rolstoelfietsen en duofietsen
Van de twaalf elektrische Zonnebloemfietsen zijn er elf rolstoelfietsen. Rolstoelgebruikers kunnen zo in de rolstoel blijven zitten. Vrijwel iedere handbewogen rolstoel kan eenvoudig het kantelbare plateau oprijden en worden vastgezet. Eén van de twaalf Zonnebloemfietsen is een duofiets. Daarop zitten twee personen naast elkaar die samen fietsen. De bestuurder heeft de volledige controle, maar de passagier kan ook zelf meetrappen. Ook op deze fiets is het mogelijk om een rolstoel of wandelstok mee aan boord te nemen.
Financiering
De elektrische fietsen zijn niet goedkoop en daarom zijn er verschillende financiers gevonden. De landelijke vereniging de Zonnebloem financiert 50% van het aankoopbedrag tot een maximum van 5.000 euro per fiets. Verder draagt de provincie Limburg haar steentje bij met een bedrag van 2.500 euro per fiets. De overige en nog ontbrekende bedragen werden gefinancierd door gemeenten en lokale ondernemers.
Fietstocht
De Zonnebloem brengt de nieuwe fietsen onder de aandacht middels een fietstocht door de Zonnebloemregio’s. Naast Peel en Maas zijn dat Gelre-Gülick, Leudal en de Westelijke Mijnstreek. Op woensdag 28 juni wordt er eerst een lunch georganiseerd, daarna vertrekken de fietsen van het St. Elisabeth’s Hof in Haelen naar het terras van DOK6/Momus in Panningen. Aanmelden kan met een e-mail naar
zonnebloem@kpnmail.nl5 euro
Wie gebruik wil maken van een Zonnebloemfiets, kan terecht op de website
zonnebloem.nl/fiets. Daarop is te zien waar de fietsen zijn gestald. Voor het gebruik van de fietsen wordt een vergoeding van 5 euro per dagdeel gevraagd. Daarmee kan het onderhoud worden betaald.