Rijkswaterstaat, waterschap Limburg, veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeente houden de situatie nauwlettend in de gaten. Als de situatie verandert, zullen ze de inwoners informeren. Indien nodig worden dan de bewoners en ondernemers in het buitendijks gebied bij de Maas gewaarschuwd. Ook in de beken is de waterstand hoog, maar waterschap Limburg voorziet geen problemen.
Stroomgebied gestegen
Door de vele regen in het stroomgebied van de Maas, is de waterstand van de rivier sterk gestegen. Bij Sint Pieter (vlakbij Maastricht) nam de waterafvoer woensdag toe van ongeveer 500 m3 per seconde naar 1.500 m3 per seconde. De afvoer zal waarschijnlijk nog verder toenemen tot ongeveer 1.600 m3 per seconde op donderdag. Mogelijk volgt op vrijdag een tweede piek. Dit is afhankelijk van de neerslag in de Ardennen. Daarna zal de waterstand naar verwachting dalen.
Ongeveer 36 uur nadat het water het punt bij Sint Pieter is gepasseerd, bereikt deze hogere waterstand de Maas bij Kessel-Eik, Kessel en Baarlo. Naar verwachting bereikt het water hier een waterstand van ongeveer 16 meter boven NAP (niveau Belfeld boven).
Afgezet
De buitendienst van de gemeente Peel en Maas heeft een gedeelte van de Maasstraat in Kessel-Eik en de Maasboulevard in Kessel afgezet met hekken. Als dit nodig is, worden er ook wegen afgezet nabij het veer in Baarlo, bij de Vergelt. Daar worden door de buitendienst hekken klaargezet en als dit nodig is, worden deze op de weg geplaatst. Verder worden enkele rioolgemalen bij de Maas afgesloten, om te voorkomen dat hier schade aan ontstaat door het water. Bewoners en ondernemers nabij het veer in Kessel en Baarlo worden door de gemeente geïnformeerd over het naderende hoogwater en de maatregelen die de gemeente neemt. Verdere maatregelen zijn vooralsnog niet nodig.