Panningen, Netherlands

Reuverse jongeren werken aan weerbaarheid tijdens speciaal project

De fysieke en mentale gezondheid van jongeren staat steeds meer onder druk. Om jongeren te helpen zichzelf weerbaarder te maken, heeft de stichting Play X een speciaal programma opgestart genaamd Project Shape.
Youri Buis | 18 juni 2024 16:23 | Aangepast op 18 juni 2024 16:23
Rol van ouders
Zestien weken lang gaan jongeren bij Project Shape aan de slag om te werken aan hun ontwikkeling. Dat doen zij samen met leeftijdsgenoten in sporthal De Schans in Reuver. Soms zijn ook de ouders van de deelnemende jongeren aanwezig.

“Het is een programma dat we hebben ontwikkeld voor de jongeren, maar daarbij hebben we juist ook de koppeling met de ouders gemaakt. We willen laten zien hoe belangrijk de rol van de ouders is op het gebied van keuzes maken rond gezondheid”, legt Joeri Meuter van Play X uit. Iedere bijeenkomst begint met een kort gesprek om te bespreken hoe het gaat.

Stress
Tijdens de bijeenkomsten is er aandacht voor sociale, emotionele, mentale en fysieke weerbaarheid. Spelenderwijs komen die thema’s iedere bijeenkomst terug. Maandag was ook wethouder Anouk Huijs aanwezig. Net als het Grescollege is ook de gemeente Beesel bij Project Shape betrokken. “De cijfers liegen er niet om. Ook jongeren in onze gemeente laten zien dat het niet altijd even goed met hun gaat op mentaal welbevinden”, aldus Huijs.

Liefst 46 procent van de jongeren ervaart vaak tot zeer vaak stress. “We weten dat het helpt om een preventieve aanpak aan te bieden waarbij zij om kunnen gaan met stress. We zien dat jongeren vaker vapen en dat er minder bewogen wordt”, zo geeft de wethouder als voorbeeld. Project Shape hanteert voor jongeren een integrale aanpak om op een leuke, veilige en speelse manier bezig te zijn. “Een stukje bewegen, maar daarmee ook theorie over thema’s als voeding, slaap en ontspanning.”

Spel- en oefenvormen
Dat wordt meteen in de praktijk toegepast met diverse spel- en oefenvormen. Onlangs stond het thema slapen centraal, waarbij de gevolgen van te weinig slaap werden benadrukt. “In het begin merk je dat iedereen nog een beetje aan het zoeken is: wat is dit nou en waarom doe ik dit? Uiteindelijk zie je dat ze zelf ook inzien dat het belangrijk is om goed te slapen”, vertelt Meuter.

Mogelijk kan Project Shape ook een bijdrage leveren om op grotere schaal bezig te zijn met de weerbaarheid van jongeren. De gemeente volgt het project in ieder geval aandachtig. “Dit is de eerste keer dat dit programma in de gemeente Beesel draait. Afhankelijk van de resultaten en de ervaringen van jongeren en ouders, kan ik me voorstellen dat we daar mogelijk een vervolg aan gaan geven of een structureler karakter aan gaan verbinden”, zegt Huijs.

Lees ook

Gratis trein en bus voor kinderen in Limburg met Arriva

Kinderen in Limburg, tot en met elf jaar oud, kunnen later dit jaar gratis met het openbaar vervoer ...

Eerste hulp bij… rouwverwerking

In aflevering 3 van het derde seizoen van de podcast ‘Eerste hulp bij…’ gaat het over rouwverwerking...

Doe mee met de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024

De GGD doet met een online vragenlijst onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van...

Limburgse GGD’en: ‘Gezondheid van jongeren zorgwekkend’

De gezondheid van jongeren in Nederland gaat achteruit. Vooral jongeren tussen de 13 en 16 jaar voel...

Autobiografisch schrijven is goed voor mentale gezondheid

Schrijven over jezelf en je leven. Het kan helpen bij het stimuleren van mentale gezondheid. Schrijf...

Zoveel Oekraïense jongeren wonen in Peel en Maas

In Peel en Maas wonen 135 Oekraïense jongeren. Daarmee heeft de gemeente een van de hoogste aantalle...