Meerdere oorzakenVolgens directeur Wonen bij De Zorggroep, Marion de Ruijter, zijn er meerdere oorzaken voor de leegstand. “In 2024 is er het een en ander veranderd in de indicatiestelling voor intramuraal wonen. Daar waar je eerder met een lichte indicatie kon komen wonen, is dat veranderd en is er een hele grote groep die niet meer in aanmerking komt”, legt De Ruijter uit. Ook de toename van geclusterde woonvormen spelen een rol. “Die zijn de afgelopen jaren heel veel gecreëerd, dus het aanbod is fors vergroot”, zegt De Ruijter. Een derde belangrijke reden voor de leegstand is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om thuis intensieve zorg te leveren.
Doorlopende kosten
Eigenlijk is het dus een goed teken dat er minder behoefte is aan de groepswoningen. Wel vraagt de situatie om actie, want leegstand is zonde en bovendien kostbaar. “Er zijn een aantal vaste kosten die natuurlijk toch doorlopen. Dat maakt ook dat je op maatschappelijk vlak moet kijken naar een goed alternatief. Zeker met de krapte die er op de woningmarkt is, wil je ook graag daarin meedenken als maatschappelijke organisatie”, aldus De Ruijter. “Op dit moment staan de groepswoningen leeg, maar we weten met z’n allen dat we steeds ouder worden, dus ook die vraag zal wel weer toenemen”, vervolgt de directeur.
Zoektocht
De zoektocht van De Zorggroep en de gemeente Beesel naar een tijdelijke alternatieve bestemming is nog volop gaande. Ook de gemeente Beesel wil dat de groepswoningen in Bösdael weer worden gevuld. Wethouder Linda van den Beucken vindt het belangrijk dat er zo weinig mogelijk leegstand is. Omdat De Zorggroep de ruimten huurt en verantwoordelijk is voor de invulling ervan, is de gemeente met de zorginstelling in gesprek.
Extra capaciteit
Dat zou in principe ook perspectief kunnen bieden voor inwoners uit andere gemeenten, maar tegelijkertijd ziet De Ruijter een bredere trend. “In principe staan de intramurale voorzieningen altijd open voor eigenlijk iedereen. Maar het is zo dat familieleden van cliënten meestal kiezen om zo dicht mogelijk in de natuurlijke omgeving te blijven wonen. We zien in heel Noord- en Midden-Limburg dat er behoorlijk veel extra capaciteit bij is gekomen, dus ook de andere zorggebieden hebben zeer beperkte wachtlijsten.”
Geen verandering
De leegstand van zorgwoningen is niet ideaal, maar toch voorziet de directeur voorlopig geen verandering. “We besluiten ook niet zomaar om een groepswoning leeg te laten liggen. En dan kijken we ook naar het verloop van de wachtlijsten. Daar verwachten we op korte termijn dus niet direct verandering in.”
Voor de tijdelijke invulling van de groepswoningen worden afspraken voor de tijdsduur van een jaar gemaakt. Daarna wordt de situatie per jaar bekeken.