Overbodig
Toch werd een motie van PvdA/GroenLinks verworpen. Het CDA, VVD en een deel van de raadsleden van Lokaal Peel en Maas steunden de motie niet. De raadsleden van CDA vinden een extra oproep overbodig, omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vorige week al een brief stuurde met de oproep. De VVD-fractie heeft tegengestemd omdat zij vinden dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen statushouders en anderen die dringend op zoek zijn naar een sociale huurwoning.
Versnellen van woningbouw
Volgens de 22 Limburgse woningcorporaties krijgen statushouders maar 5 tot 7 procent van de sociale huurwoningen toegewezen, wat geen grote verdringing veroorzaakt. Zij vinden dat de echte oplossing voor de woningnood in het versnellen van de woningbouw ligt, niet in het afschaffen van voorrang voor kwetsbare groepen. Daarnaast vrezen zij dat het schrappen van de voorrang zal leiden tot uitbuiting en langdurige opvang in tijdelijke locaties.
Geen doorstroming
Wethouder Nijssen onderstreepte de zorgen van de raad. Uit cijfers blijkt volgens de wethouder dat van de 180 woningen van Wonen Limburg, er het afgelopen jaar naar negen statushouders zijn gegaan. De maatregel van de minister zou volgens hem tot gevolg hebben dat er geen doorstroming is vanuit opvanglocaties of doorstroomlocaties.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De gemeenteraad benadrukt dat het huisvesten van kwetsbare groepen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van gemeenten en woningcorporaties. Het afschaffen van de voorrang lost de woningnood niet op en kan de situatie zelfs verslechteren. Ook vreest de raad dat het de sociale samenhang binnen de gemeente onder druk zet.