Stikstof
Mobilisation for the Environment (MOB), de actiegroep van milieujurist Johan Vollenbroek, wilde dat de provincie zou ingrijpen tegen TBM. De rechtbank Limburg had MOB eerder dit jaar gelijk gegeven. De biomassacentrale zorgt namelijk voor stikstofuitstoot die terechtkomt in het Natura2000-gebied De Maasduinen. Dit is schadelijk voor de natuur.
Geen natuurvergunning
Toen de biomassacentrale begon, was er geen natuurvergunning nodig. Dit veranderde in 2019 toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werd ingevoerd. Daardoor zag de provincie het door de vingers dat de biomassacentrale geen natuurvergunning had, met de intentie om de situatie later alsnog te legaliseren.
Te streng
De provincie vindt het te zwaar om nu al in te grijpen bij TBM. Bedrijven die weinig stikstof uitstoten, kunnen nog steeds een vergunning krijgen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. TBM probeert dat te doen. De provincie denkt dat hard optreden te streng zou zijn. Handhavend optreden, bijvoorbeeld door dwangsommen op te leggen, zou volgens de provincie kunnen leiden tot het faillissement van de biomassacentrale.
Belangen afgewogen
Zowel TBM als de actiegroep van Vollenbroek willen dat de uitstoot vermindert, maar toch moesten ze opnieuw naar de rechter. De Raad van State heeft de belangen van de provincie, TBM en MOB afgewogen en besloten dat de provincie tot eind februari 2025 geen actie hoeft te ondernemen. Dit uitstel is korter dan de provincie had gevraagd.
Werken aan vergunning
De advocaat van de provincie benadrukte dat de stikstofuitstoot in De Maasduinen al is verminderd. Dit komt doordat elf veehouderijen in de buurt zijn gestopt. Deze maatregelen hebben volgens de provincie een groot effect gehad. De stikstof die TBM uitstoot is volgens de provincie veel minder schadelijk. Wel erkent de provincie dat TBM uiteindelijk een vergunning nodig heeft. Daar wordt nu aan gewerkt.