Panningen, Netherlands

Twee nieuwe fractievoorzitters als vervanging Sander Janssen bij Lokaal Peel en Maas

Sanne Hermkens en Piet Rooijakkers zijn per 1 augustus de nieuwe fractievoorzitters van Lokaal Peel en Maas. Zij nemen het stokje over van Sander Janssen. Hij was vijf jaar lang de fractievoorzitter.
Jari Janssen | 18 juni 2024 19:10 | Aangepast op 18 juni 2024 19:10
Duorol
Hermkens zal het politieke deel overnemen van Janssen. Rooijakkers zal zich meer richten op het technische gedeelte. Een duorol als fractievoorzitters is al vaker gezien in Nederland, maar is in Peel en Maas nog niet eerder voorgekomen.

Sanne Hermkens
De 27-jarige Hermkens is 27 jaar en komt uit Meijel. Ze is werkzaam als senior projectmanager in de eventindustrie. Sinds 2022 zit de Meijelse in de gemeenteraad namens Lokaal Peel en Maas. Ook was ze al vicefractievoorzitter voor de partij. “Ik heb daardoor al een goed beeld van wat de rol van fractievoorzitter behelst”, aldus Hermkens. “Ik heb zin in en kijk uit naar deze uitdaging. Ik moet ongetwijfeld nog veel dingen leren, maar de ervaring die ik heb zal ook van pas komen.”

Piet Rooijakkers
Ook mede-fractievoorzitter Piet Rooijakkers komt uit Meijel. De 49-jarige is werkzaam als interim manager in de maakindustrie. Sinds het ontstaan van Lokaal Peel en Maas in 2010 is Rooijakkers betrokken bij de partij. Eerst als burgercommissielid en bestuurslid. Inmiddels zit de Meijelnaar al voor zijn tweede periode in de gemeenteraad. “Het leiden van een fractie van tien personen is een enorme klus”, laat Rooijakkers weten. “Met mijn ervaring als manager in het bedrijfsleven en de ervaring die ik heb opgedaan in de raad, is dit een mooie nieuwe stap in mijn politieke loopbaan. Ik heb er enorm veel zin in.”

Niet te combineren
Janssen stopt als fractievoorzitter, omdat het moeilijk te combineren is met zijn baan in Tilburg. Daarnaast is hij van mening dat hij zich als fractievoorzitter te weinig kan verdiepen in dossiers. “Als fractievoorzitter ben je voornamelijk bezig met het managen van de dagelijkse zaken binnen de fractie”, vertelt Janssen. “Daardoor kon ik de afgelopen jaren te weinig focussen op de inhoud.” Janssen laat weten zich in te blijven zetten voor Lokaal Peel en Maas.

Lees ook

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

VVD en GroenLinks/PvdA verbaast over reactie coalitiepartijen

De VVD en GroenLinks/PvdA reageren verbaasd op het bericht van de coalitiepartijen dat er onvoldoend...

CDA en Lokaal Peel en Maas in gesprek over toekomst coalitie

Het CDA en Lokaal Peel en Maas gaan gesprekken voeren over de toekomst van de huidige coalitie in Pe...

Hoe gaat het college verder na het opstappen van D66?

Met het vertrek van Machteld Beukema uit het college van Peel en Maas en het terugtrekken van D66 ui...

D66 verder zonder Beukema: “Snel op zoek naar iets nieuws”

Met het vertrek van Machteld Beukema uit de politiek verliest Peel en Maas een betrokken wethouder. ...

Bedroefde reacties na overlijden wethouder

Politici reageren bedroefd op het nieuws dat wethouder Anget Mestrom donderdag is overleden. Haar co...