Panningen, Netherlands

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en de gesprekken om te kijken hoe het verder moet met de coalitie in Peel en Maas. De VVD en PvdA/GroenLinks vinden dat het CDA en Lokaal Peel en Maas slecht communiceren.
De redactie | 13 maart 2024 20:56 | Aangepast op 13 maart 2024 20:56
Ook blijft onduidelijk wat de breekpunten zijn geweest, wat de coalitiepartijen deed doen besluiten om met z’n tweeën verder te gaan. Woensdag sprak de gemeenteraad over het onderwerp in een ingelaste vergadering.

Beukema
In januari stapte Macheld Beukema (D66) uit het college. Haar partij stapte daarmee ook uit de coalitie. De twee overgebleven partijen besloten vervolgens in gesprek te gaan met de oppositiepartijen over de toekomst van de coalitie.

Sollicitatie
Zowel VVD-leider Paul Sanders als PvdA/GroenLinks fractievoorzitter Annigje Primowees zeiden verbaasd te zijn dat ze na een gesprek geen inhoudelijke terugkoppeling kregen. “We moesten ruim drie weken wachten op een reactie”, aldus Primowees. Waar haar partij zei “prima gesprekken te hebben gevoerd op inhoud”, is dat voor Paul Sanders anders.  “In het eerste gesprek hebben we gesproken over het mogelijk aanpassen van het coalitieakkoord en de daarbij behorende portefeuille verdeling.” In het tweede gesprek dat gevoerd is, wilden de coalitiepartijen weten wie de mogelijke wethouder kandidaat zou zijn als de VVD zou toetreden tot de coalitie. Daar wilde de VVD echter niet over in gesprek, aangezien er eerst inhoudelijk zaken bijgesteld moesten worden. “We hebben maar over één ding gepraat namelijk dat wij vonden dat de gemeente inwoners beter moest informeren en moest betrekken bij de besluitvorming”, aldus Sanders. Primowees vergeleek de gesprekken met een sollicitatiegesprek. “Pas je er bij of pas je er niet bij? Dat zijn geen open gesprekken.”

Rol van wethouders
De oppositiepartijen waren ook kritisch over de rol van de wethouders als onderhandelaars. Zowel Erik Nijssen (Lokaal Peel en Maas) als Rob Wanten (CDA) voerden namens de partijen met een bestuurslid de gesprekken. Volgens CDA-fractieleider John Timmermans een keuze die door de fractie gemaakt is. “Rob Wanten was ook de onderhandelaar tijdens de formatie.” VVD-er Sanders vindt het een lastige situatie. “Je zit er met dubbele petten. Ben je nu wethouder of geen wethouder?”

Breekpunt
Wat de exacte breekpunten zijn geweest om niet in zee te gaan met de VVD of PvdA/GroenLinks blijft onduidelijk. Ook na een schorsing lieten de partijen niets los. In een reactie riep Primowees het CDA en Lokaal Peel en Maas op om te gaan werken aan de communicatie en transparantie. “Verschuil je niet achter vertrouwelijkheid om mensen niet te beschadigen.”

Opvolger
Er is nog geen opvolger voor Beukema gevonden. CDA-fractievoorzitter Timmermans sprak het vertrouwen uit dat op korte termijn een nieuwe wethouder wordt gevonden. De christendemocraten zullen de vierde wethouder leveren.

Lees ook

Groen licht voor begroting Peel en Maas, oppositie kritisch

De begroting van de gemeente Peel en Maas voor 2025 is goedgekeurd door de gemeenteraad. De gemeente...

VVD-raadslid doet tijdelijk afstand van zetel

Raadslid Karin Jacobs (VVD) doet tijdelijk afstand van haar zetel in de gemeenteraad van Peel en Maa...

Lokaal Peel en Maas laat mensen kennismaken met lokale politiek

Wie geïnteresseerd is om in de lokale politiek te werken, kan zich melden bij Lokaal Peel en Maas. D...

Lokaal Peel en Maas stelt vragen over behoud en financiering van kermissen

Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas heeft namens de partij vragen gesteld aan het college van burgem...

Vragen over plannen voor minisamenleving in natuurgebied Maasbree

PvdA/GroenLinks heeft in een brief vragen gesteld omtrent het inrichten van een minisamenleving aan ...

CDA-voorzitter neemt afscheid

Tijdens de algemene ledenvergadering van het CDA Peel en Maas heeft Hans Lansbergen uit Meijel afsch...