Toch was er vanuit de oppositie ook kritiek tijdens de vergadering die tot 23.00 uur duurde. Voornamelijk de VVD en PvdA/GroenLinks vonden dat de raad zichzelf buitenspel zet omdat het toestaat dat het college geen goedkeuring hoeft te vragen aan de gemeenteraad bij strategische verwervingen tot vijf miljoen euro. De oppositie vindt deze bevoegdheid te groot, waardoor de gemeenteraad haar controlerende taak niet goed kan uitvoeren, zo zeggen ze. Het voorstel om het raamkrediet voor strategische verwervingen te verlagen naar 2,5 miljoen euro, kon niet op voldoende steun rekenen.
Onderwerpen
In de raadsvergadering ging het dinsdag niet zozeer over de financiële positie van de gemeente, maar wel over onderwerpen als de mentale gezondheid van jongeren, visies op verschillende onderwerpen en de woningmarkt.
Versnelling woningbouw
Het CDA prees de positieve financiële positie van de gemeente en benadrukte het belang van een gezonde financiële buffer. Het CDA is voorstander van de versnelling in de woningbouw om aan de vraag te voldoen en voor innovatieve woonzorginitiatieven vanwege de vergrijzing. Op het gebied van jeugdzorg uit de partij zorgen over financiële tekorten bij zorginstellingen en de noodzaak van continue aandacht voor de situatie. Voor het MKB steunen zij de plannen voor investeringen in bedrijventerreinen om lokale werkgelegenheid te versterken. Verder vragen ze om een klantvolgsysteem voor gemeentelijke dienstverlening, en herziening van de subsidies voor stichtingen en verenigingen.
Mentale gezondheid
Lokaal Peel en Maas is positief over het financiële vooruitzicht, ondanks zorgen over mogelijke tekorten in 2026. De fractieleden benadrukken het belang van mentale gezondheid en hopen op lokale initiatieven rond dit thema. Ze zijn tevreden over versoepelingen in woningbouwregels, maar wijzen op het dringende woningtekort. Verder willen ze initiatieven ondersteunen om positieve gezondheid te bevorderen, zoals het stimuleren van fietsgebruik. Ze vragen aandacht voor de rol van BOA’s in veiligheid en voor verdere ondersteuning van culturele initiatieven.
Kritisch
PvdA/GroenLinks wees op de wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en instabiliteit en pleit voor een eerlijke verdeling en bescherming van kwetsbare groepen. De partij is kritisch op de concreetheid van de uitvoeringsplannen in de begroting en wil heldere doelen zien rond opvoeding en veiligheid. Op het gebied van wonen zien zij de noodzaak voor extra budget om de woningbouw te versnellen en willen ze tijdelijke woningen voor statushouders. De fractie vroeg ook om een geurverordening voor de hele gemeente en stelt voor om strikte eisen te stellen op gemeentelijke pachtgronden ter bevordering van biodiversiteit.
Lange termijn
De VVD keek kritisch terug op 2024, waarin onder andere een wethouder vertrok. Ze waarderen investeringen in infrastructuur en veiligheid, maar missen een langetermijnvisie. De VVD vroeg aandacht voor hoge lasten voor inwoners, de woningbouw, het uitblijven van nieuwe duurzame initiatieven en overstromingsproblemen bij sportvelden.
Jongeren
D66 Peel en Maas benadrukte de noodzaak van lokale actie in een snel veranderende wereld. Ze prijst de sluitende begroting van 2025 en ziet kansen voor investeringen in duurzaamheid, woningbouw, en inclusiviteit. D66 diende samen met de VVD een motie in voor een "Uitvoeringsprogramma Economie van de Toekomst" en riep op tot sterkere betrokkenheid van jongeren en een jaarlijkse vergadering in het Limburgs dialect. Daarnaast werd het voorstel gedaan voor een open gesprek over de toekomst van zelfsturing en samenwerking richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.
Dertig euro meer
Gemiddeld betaalt een huishouden in Peel en Maas in 2025 bijna €30 meer aan gemeentelijke belastingen dan het afgelopen jaar. Op een heel aantal terreinen wil de gemeente investeren. Zo is er geld opgenomen voor onder andere nieuwbouw en renovatie van basisscholen, de realisatie van het Pius Park, nieuwbouw voor het Buurtcollege Maas en Peel en een nieuwe sporthal in Maasbree. Het college wil verder meer woningen bouwen en neemt daarom een aantal maatregelen. Zo wordt er extra geld gevraagd voor een potje om woningbouwprojecten sneller mogelijk te maken.