Panningen, Netherlands

Geen duidelijkheid over verplaatsing molen Kessel in 2025

De Sint Antoniusmolen in Kessel.
De verplaatsing van de molen in Kessel laat langer op zich wachten. Dit jaar komt er zeker geen beslissing over de nieuwe locatie, omdat de gemeente eerst een ruimtelijk plan voor het dorp wil opstellen. Dat plan moet inzicht geven in de toekomstige ontwikkelingen van Kessel, waar de nieuwe plek van de molen een onderdeel van wordt.
De redactie | 24 maart 2025 15:46 | Aangepast op 24 maart 2025 15:46
Volgens wethouder Natasja Vaasen is de vertraging noodzakelijk om een goed onderbouwde keuze te maken. “Wat ik wel zeker weet, is dat we dit jaar zeker niks meer met de molen kunnen doen”, zegt ze. “Er gaat een projectleider mee aan de slag, en aan de hand van de informatie die hij ophaalt, krijgen we hopelijk een beter beeld.”

Molenbiotoop in gevaar
De gemeenteraad besloot vorig jaar de molen te verplaatsen naar de Schijfweg Noord, omdat de huidige locatie aan de Rode Eggeweg woningbouw belemmert. De molenbiotoop – de ruimte die nodig is voor een goed functionerende molen – zou in gevaar komen als er huizen dichtbij gebouwd worden. Later werd ook een tweede locatie, aan de Ondersteweg, onderzocht. Die plek kreeg de voorkeur van de omgeving en kwam naar voren in overleg met Rijkswaterstaat.

Breder ruimtelijk plan
Toch blijkt uit een recente quickscan dat beide locaties beperkingen opleveren voor de uitbreidingsmogelijkheden van Kessel, vooral op het gebied van woningbouw. Daarom heeft de gemeente besloten om eerst een breder ruimtelijk plan op te stellen. “We brengen alles in beeld: wat gaat er de komende tientallen jaren in Kessel gebeuren? Vanuit dat perspectief gaan we samen met de inwoners bekijken hoe we dit vormgeven”, legt Vaasen uit.

Nog steeds uitvoerbaar
De fractie van VVD riep in de gemeenteraad op om het raadsvoorstel over de verplaatsing terug te draaien en opnieuw te bespreken. Volgens wethouder Vaasen is dat niet nodig. “Het is nog steeds uitvoerbaar. We zijn alleen nog niet helder over hoe precies. Daar hebben we het ruimtelijke ontwikkelperspectief voor nodig om samen met de inwoners te kijken hoe we dit verder vormgeven.”

Veel factoren
Of er naast de Schijfweg Noord en de Ondersteweg nog andere mogelijke locaties voor de molen zijn, is onzeker. “Wil je rekening houden met de molenbiotoop, dan zijn de mogelijkheden beperkt”, stelt Vaasen. “We hebben met veel factoren te maken, zoals de richtlijnen voor Rijksmonumenten, de Omgevingswet en Rijkswaterstaat. We moeten precies laten onderzoeken aan welk schroefje we moeten draaien. Daar hebben we ook de visie van de inwoners bij nodig.”


Lees ook

Egchelse kinderdagbesteding mag vijf jaar door: “We zijn heel blij”

De opluchting is voelbaar bij eigenares Heddeke Zeegers van Oppe Egchelsehei. Het college heeft een ...

Leerlingen Bouwens presenteren moties voor betere betrokkenheid van jongeren bij politiek

De raadzaal in het Huis van de Gemeente stroomde donderdag vol met havo- en vwo-leerlingen van Het B...

Meeste voetbalfans in Peel en Maas hebben seizoenkaart van PSV

PSV is de club met de meeste seizoenkaarthouders in Peel en Maas. Uit deze gemeente zitten iedere th...

Oppe Egchelsehei krijgt vergunning voor vijf jaar op camping ’t Vossenveld

Oppe Egchelsehei, de dagbesteding voor kinderen met een rugzakje in Egchel, mag vijf jaar langer op ...

Informatiebijeenkomst over leefbaarheidsfonds voor verenigingen in Peel en Maas

Het CDA Peel en Maas organiseert op woensdag 2 april een informatiebijeenkomst over het nieuwe leefb...

Bouw van 22 woningen in Kessel gestart

In Kessel is de bouw gestart van 22 woningen aan de Antoniushof, op de locatie van de voormalige vra...