In het voorjaar werd er een bedrag van 4 miljoen euro door het Rijk beschikbaar gesteld. Dat wordt ingezet om woningen en bedrijven in een deel van het Panningse centrum te isoleren en tochtvrij te maken. De volgende stap is de uitwerking en uitrol van een warmtekoude-net op duurzame warmtebronnen.
Wijk
Het gaat om de woningen nabij zwembad De Waterlaot tot aan het Panningse centrum. Uit onderzoek blijkt dat deze wijk het meest aan de criteria voldoet om dit net aan te leggen.
Thermoskan
Met een warmtekoude-net kan in een ondergrondse thermoskan warmte en koude opgeslagen worden. Daarmee kunnen woningen en gebouwen het hele jaar voorzien worden van duurzame warmte en koude. Deze kunnen daardoor afgekoppeld worden van het aardgasnet.
Initiatief
WarmteKoude Panningen is een initiatief van de lokale energiecooperatie Peel Energie en ontwikkelaar van warmteprojecten GroeneWarmte in Veghel. Deze twee partijen hebben een plan uitgewerkt om energiebesparing en duurzame bronnen in te zetten om woningen en gebouwen aardgasvrij te maken. De bewoners in de buurt krijgen de keuze om mee te doen. Al zijn er nog wel veel vragen. Daarom worden de komende week verschillende bijeenkomsten georganiseerd.
Bijeenkomsten
Maandag 12 september is er een bijeenkomst voor woning- en pandeigenaren in Gemeenschapshuis in Kepèl. Dinsdag 13 september vindt er een bijeenkomst plaats in DOK6 Cavo. Huurders kunnen woensdag 14 september en donderdag 15 september terecht in het gemeenschapshuis. Alle bezoekers ontvangen een tas met duurzame producten die kunnen helpen direct energie te besparen.
Na het centrum van Panningen zal het Warmte | Koude-net uitbreiden naar de rest van Panningen, zo is de bedoeling.