BeoordelenVleesvervangers zijn producten die vlees vervangen en vaak duurzamer en even voedzaam zijn. Ketelings ondervroeg 120 deelnemers over een reeks vleesproducten — namelijk hamburgers, gehakt, kip en worst — en hun vleesvrije alternatieven. De helft van hen kreeg alternatieven te zien met op de verpakking een 'eiwitrijk-claim'. De deelnemers werden gevraagd om verschillende voedingsstoffen te beoordelen op een schaal van 0 tot 7: eiwit, koolhydraten, vezels, verzadigd vet en zout.
Overschatting
"De meeste consumenten taxeerden de voedingswaarde van producten goed. Maar door de eiwitrijk-claim overschatten ze de hoeveelheid eiwitten in het nepvlees." Dat is natuurlijk een probleem, omdat consumenten in zekere zin misleid worden door de marketing. "Vleesalternatieven bevatten minder eiwit dan de vleesproducten, maar ook minder verzadigd vet en meer vezels."
Grotere vlees- en zuivelindustrie
Duurzaamheid is een belangrijke reden waarom mensen minder vlees eten. Onderzoek laat zien dat plantaardig vlees veel minder water, land en energie kost dan dierlijk vlees. Hoewel de markt voor plantaardige producten groeit, blijft de vlees- en zuivelindustrie veel groter. In 2022 was de omzet van plantaardig vlees en vis 6,1 miljard dollar, terwijl de vleesmarkt ruim 1.300 miljard dollar waard was. De verkoop van vleesvervangers is recentelijk zelfs iets gedaald.
Over de gezondheidsvoordelen van vleesvervangers is nog weinig bekend. Toch kan minder bewerkt vlees eten helpen bij een lager cholesterol en een betere gezondheid. Steeds meer mensen kiezen voor duurzamer eten. Maar bedrijven en marketeers spelen een grote rol in hoe snel deze verandering gaat.
Zinvol
Ketelings betwijfelt of iemand echt misleid wordt door deze producten. Ze legt uit dat de dierlijke-producten-terminologie toch zinvol is. "Mensen weten misschien niet wat ze met tofu aan moeten. Maar als je het 'kipstuckjes' noemt, ook al is het heel duidelijk dat er geen kip in zit, dan weten ze hoe ze het moeten bereiden en eten."