Panningen, Netherlands

Panningse onderzoekt de invloed van vleesvervangers

Stockfoto.
Linsay Ketelings promoveerde vorige week met haar onderzoek aan de Universiteit Maastricht. In haar studie bekijkt ze hoe marketing ons beeld van vleesvervangers beïnvloedt. Haar onderzoek laat zien dat mensen steeds bewuster kiezen wat ze eten.
De redactie | 11 februari 2025 14:53 | Aangepast op 11 februari 2025 14:53
Beoordelen
Vleesvervangers zijn producten die vlees vervangen en vaak duurzamer en even voedzaam zijn. Ketelings ondervroeg 120 deelnemers over een reeks vleesproducten — namelijk hamburgers, gehakt, kip en worst — en hun vleesvrije alternatieven. De helft van hen kreeg alternatieven te zien met op de verpakking een 'eiwitrijk-claim'. De deelnemers werden gevraagd om verschillende voedingsstoffen te beoordelen op een schaal van 0 tot 7: eiwit, koolhydraten, vezels, verzadigd vet en zout.

Overschatting
"De meeste consumenten taxeerden de voedingswaarde van producten goed. Maar door de eiwitrijk-claim overschatten ze de hoeveelheid eiwitten in het nepvlees." Dat is natuurlijk een probleem, omdat consumenten in zekere zin misleid worden door de marketing. "Vleesalternatieven bevatten minder eiwit dan de vleesproducten, maar ook minder verzadigd vet en meer vezels."

Grotere vlees- en zuivelindustrie
Duurzaamheid is een belangrijke reden waarom mensen minder vlees eten. Onderzoek laat zien dat plantaardig vlees veel minder water, land en energie kost dan dierlijk vlees. Hoewel de markt voor plantaardige producten groeit, blijft de vlees- en zuivelindustrie veel groter. In 2022 was de omzet van plantaardig vlees en vis 6,1 miljard dollar, terwijl de vleesmarkt ruim 1.300 miljard dollar waard was. De verkoop van vleesvervangers is recentelijk zelfs iets gedaald.

Over de gezondheidsvoordelen van vleesvervangers is nog weinig bekend. Toch kan minder bewerkt vlees eten helpen bij een lager cholesterol en een betere gezondheid. Steeds meer mensen kiezen voor duurzamer eten. Maar bedrijven en marketeers spelen een grote rol in hoe snel deze verandering gaat.

Zinvol
Ketelings betwijfelt of iemand echt misleid wordt door deze producten. Ze legt uit dat de dierlijke-producten-terminologie toch zinvol is. "Mensen weten misschien niet wat ze met tofu aan moeten. Maar als je het 'kipstuckjes' noemt, ook al is het heel duidelijk dat er geen kip in zit, dan weten ze hoe ze het moeten bereiden en eten."

Lees ook

Politie haalt norm voor aanrijtijden niet, ook in Beesel en Peel en Maas het geval

In de gemeenten Beesel en Peel en Maas haalt de politie in tachtig procent van de spoedritten de nor...

Een op de vijf stellen in Peel en Maas zijn binnen 10 jaar weer uit elkaar

Van elke honderd samenwonende stellen in Peel en Maas, gaan er binnen tien jaar 21 uit elkaar. In de...

Meer hypotheek nodig voor starters in Beesel en Peel en Maas

Mensen die in de gemeenten Beesel en Peel en Maas hun eerste huis willen kopen, moeten daarvoor meer...

Opnieuw minder branden in Peel en Maas, toename in gemeente Beesel

Het aantal branden in Peel en Maas is in 2024 voor het tweede jaar op rij gedaald. De brandweer rukt...

Treinstation Reuver scoorde in 2024 opnieuw ruime voldoende

Het treinstation in Reuver is door reizigers opnieuw beoordeeld met een ruime voldoende. In 2024 kre...

Gemeentefinanciën op orde: een 8 voor gemeente Beesel en een 9 voor Peel en Maas

De gemeenten Beesel en Peel en Maas staan er financieel goed voor. Accountantskantoor BDO heeft de g...