Volgens Khadija Chraihi , een van de organisatoren, was de dag niet alleen bedoeld om samen te spelen, maar ook om aandacht te vragen voor een groter plan. “We zijn in gesprek met de gemeente Peel en Maas om een inclusieve speeltuin te realiseren. Een speeltuin die toegankelijk is voor iedereen, ook voor kinderen in een rolstoel en hun opa's en oma's. Het moet een plek worden waar iedereen zich welkom voelt.”
Rolstoel
Cynthia Willems, moeder van een kind in een rolstoel, benadrukt het belang van zo’n speeltuin. “De huidige speeltuin is niet goed toegankelijk. De ondergrond is hobbelig en onregelmatig, waardoor het voor mijn kind enorm veel energie kost om zich te verplaatsen. Hij heeft weinig spierkracht en raakt snel uitgeput. Op een dag als vandaag merken we dat hij ’s avonds zelfs te moe is om zelfstandig te eten. Dat zou anders kunnen als er verharde paden waren die de speeltoestellen met elkaar verbinden.”
Op niveau
Naast toegankelijkheid gaat het ook om diversiteit in speeltoestellen, zodat elk kind uitgedaagd wordt op zijn of haar niveau. “We willen toestellen voor kinderen die graag klimmen en klauteren, maar ook veilige speelopties voor kinderen die dat moeilijk vinden,” zegt Chraihi.
Ideeën
De organisatoren roepen ouders en kinderen op om hun wensen en ideeën voor een inclusieve speeltuin door te geven. “Iedereen kan zijn wensen doorgeven via onze Facebookpagina,” zegt Willems. “Alle input is welkom, want uiteindelijk willen we een speeltuin creëren waar alle kinderen samen kunnen spelen.”
Volgens Willems hoeft het geen speeltuin te zijn die 100% toegankelijk is. “Het moet vooral een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt. Als je het helemaal aanpast, krijgen kinderen zonder beperking misschien het gevoel dat de speeltuin niet voor hen is. Dat willen we voorkomen. Het gaat om samenspel en dat iedereen mee kan doen.”