Panningen, Netherlands

Oud-wethouder van Peel en Maas hoopt dat spreidingswet verlichting geeft

Morgen gaat de spreidingswet in. De verwachting is dat er in Nederland de komende twee jaar behoefte is aan 96.000 opvangplekken voor asielzoekers, waaronder in onze regio.
De redactie | 31 januari 2024 17:00 | Aangepast op 31 januari 2024 17:00
De extra plekken zijn nodig, omdat de opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nu vol zitten met asielzoekers die wachten op de beslissing of zij in Nederland mogen blijven. Dat worden er steeds meer, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst het aantal nieuwe asielaanvragen niet aankan.

Voorstander
Een van die plekken waar de overlast groot is, is in Budel in de gemeente Cranendonck, waar oud-wethouder van Peel en Maas Roland van Kessel burgemeester is. Hij is groot voorstander van de spreidingswet. "Wij denken dat wanneer je deze doelgroep in kleinere aantallen verspreid op het land opvangt, je het veel beheersbaarder kunt maken. Op het moment dat we hier een kleiner aantal op de opvanglocatie hebben zitten, neemt in de gemeente Cranendonck de overlast af. Dan kan men het beter in de gaten houden."

Verdeling
Volgens de spreidingswet worden de extra opvangplekken verdeeld over alle gemeenten. Dat gebeurt op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is. Voor Peel en Maas gaat het om 271 plekken, voor Beesel 72. Van Kessel hoopt dat er met extra plekken verlichting komt voor de opvanglocatie in zijn gemeente. "Iedere gemeente heeft aan moeten geven wat ze voor 2024 aan opvang kunnen organiseren. Het gaat om opvang van vluchtelingen uit Oekraine, statushouders en asielszoekers. De gemeenten hebben al nagedacht, maar afgewacht totdat de wet in gaat." De burgemeester denkt dat er op korte termijn plekken bij gaan komen.

Behoefte
Er zal de komende twee jaar in Nederland naar verwachting aan 96.000 opvangplekken voor asielzoekers behoefte zijn.

Meest gelezen

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Terugkijken: Nachtcross Kessel

De redactie | 10 sep 2024 17:20

Japanse duizendknoop in Baarlo onder controle

Youri Buis | 10 sep 2024 12:07

Lees ook

Cranendonck wil burgemeester Roland van Kessel herbenoemen

De gemeenteraad van Cranendonck is voornemens om burgemeester Roland van Kessel voor een tweede term...

Roland van Kessel wil verder als burgemeester in Cranendonck

Roland van Kessel stelt zich beschikbaar voor een tweede termijn als burgemeester van Cranendonck. D...