Ruim tien jaar geleden ging de telefoon. Het was Wilmy die Bertine vroeg of ze langs mocht komen voor een kop koffie. "En oh ja, weet jij wie ik ben?" vroeg ze. Bertine wist het niet, maar ze was welkom. Een paar maanden daarvoor had Bertine een plan geschreven voor het oude gemeentehuis van Meijel, dat toen leeg stond. Wilmy had over dit plan gehoord en had zelf ook ideeën over zorg in Meijel, vooral voor dagbesteding. Een half jaar na die eerste kop koffie, tekenden de dames bij de Kamer van Koophandel en Oppe Koffie was geboren.
Dagbesteding
"We zagen dat er vraag was naar arbeidsmatige dagbesteding in ons dorp, maar ook naar een plek waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun achtergrond," vertelt Bertine. Oppe Koffie is niet alleen toegankelijk voor rolstoelen, maar ook betaalbaar voor mensen met minder geld.
Nummer 3
Samen met vrijwilligers knapten de dames het pand aan Raadhuisplein nummer 3 op, naast het oude gemeentehuis. Op 6 juli 2014 opende Oppe Koffie haar deuren als lunchroom en dagbestedingsplek. "Om mensen bij elkaar te brengen, begonnen we met activiteiten organiseren," vertelt Wilmy. Er kwamen spellenavonden en handwerkgroepen. Uiteindelijk besloten ze samen met Raf Janssen om deze activiteiten onder te brengen in een stichting: Dorpsdagvoorziening Durnééve. Sinds 2019 heet deze stichting Dorpsontmoeting en werken ze samen in heel Peel en Maas.
Niet serieus praten
"Ons geheim is dat we nooit te serieus over onze zaak praten," lacht Bertine. "Zodra we te serieus worden, stoppen we met praten." Het werken werd beloond met de Groeibriljant en de Ondernemersprijs (publieksprijs) in 2015. Recent hebben ze besloten om hun lunchroom om te vormen tot een koffiehuis, omdat dit beter past bij de mogelijkheden van hun doelgroep.
Feestweek
Zaterdag vond er een open dag plaats. De rest van de week zijn er speciale acties en uitjes voor de medewerkers. Vrijdag is er een besloten feest, maar dat valt buiten het jubileum.