Duurzaamste jeugdgebouw
Wat begon als een plan om een lekkend dak te herstellen en ruimtes verduisterbaar te maken, is uitgegroeid tot een ambitieus project om van de blokhut het duurzaamste jeugdgebouw in Limburg uit de jaren '80 te maken. “De gemeente wou ons daarbij helpen, maar in de tussentijd zijn we natuurlijk doorgegaan,” vertelt John Grutten, die al bijna vijftig jaar bij de blokhut betrokken is.
Eisen voor subsidie
Grutten schakelde de provincie in, waarna er contact werd gelegd met Dumava (duurzaamheids-maatschappelijk vastgoed). Dat is een subsidie die door de overheid wordt gegeven. “Maar aan die subsidie zitten natuurlijk een aantal eisen vast en daarmee zijn wij ook aan de slag gegaan. Zo wordt het dak en glas nog beter geïsoleerd: we wilden naar HR++ glas, maar dat wordt nu HR+++ glas,” legt Grutten uit. Verder krijgt de blokhut een warmtepomp en nieuwe elektrotechnische installaties. “Als we dan toch bezig zijn, geven we de blokken van het gebouw nog een nieuw kleurtje.”
Verbouwing
Voordat het zover is, moet er wel nog veel gebeuren. Zo bestaat er nog steeds een gat in de begroting dat moet worden gedicht. Na de carnaval zullen de eerste bouwwerkzaamheden starten. Zodra in mei het nieuwe dak op het gebouw ligt, komen er nog rolluiken. De reguliere activiteiten gaan zo veel mogelijk door. “Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen en ook de leiding zien dat er verbouwd wordt. Zij moeten ook weten dat zo'n gebouw er niet vanzelfsprekend staat. Ze mogen best zien dat er aan zo'n gebouw gewerkt wordt,” vindt Grutten.
Historie
De Maasbreese blokhut is in 1977 gebouwd en in 1999 grondig gerenoveerd en uitgebreid. Grutten vindt het belangrijk om het historische onderkomen te behouden. “Natuurlijk zit hier ook een stukje historie, dit gebouw bestaat bijna 50 jaar. Ik denk dat het voor Maasbree heel belangrijk is dat zo’n blokhut blijft bestaan. Voor de toekomst, maar ook voor het verleden van Maasbree. Op naar de zomer!”