Die verbruikers zitten vaak op het industrieterrein. De gemeente Peel en Maas onderzoekt nu of er energie kan worden opgewekt op het industrieterrein in Panningen en de bedrijventerreinen in Maasbree en Meijel.
Steeds meer vraag
“Wij zijn zelf in een heleboel richtingen aan het denken, bijvoorbeeld in isoleren en minder stroom verbruiken, dus energiezuinigere machines. Daar zijn de bedrijven natuurlijk volop mee bezig”, zegt wethouder Erik Nijssen. Aan de andere kant komt er steeds meer vraag. “We gaan panden van het gas afhalen en daarvoor hebben we meer elektriciteit nodig. We hebben bedrijven die vrachtwagens of bedrijfswagens op elektriciteit laten rijden, ook daar hebben we extra capaciteit voor nodig. Dat minder verbruiken wordt dus een lastig verhaal”, vervolgt Nijssen.
Onderling verdelen
Ook wordt er bekeken hoe zelf stroom opgewekt kan worden. Bedrijven kunnen dit doen door zoveel mogelijk panden te voorzien van zonnepanelen. Daarnaast worden mogelijkheden onderzocht om de stroom onderling te verdelen. “Dus als een bedrijf bijvoorbeeld overdag veel stroom nodig heeft om machines te laten draaien, en een ander bedrijf heeft ’s nachts veel stroom nodig om auto’s op te laden, dan kunnen die misschien ook samenwerken en daar profijt van hebben”, legt wethouder Nijssen uit. Zogeheten smart energy hubs moeten daaraan bijdragen. “Dat is een soort netwerk op bijvoorbeeld een industrieterrein, waar alles gecombineerd wordt. Alles wordt netjes verdeeld, zodat we met dezelfde stroom die we van de energiebedrijven krijgen, meer gebruik kunnen maken.”
Lokale energiebronnen
Er wordt ook gekeken naar het gebruik van lokale energiebronnen, zoals windmolens, zonneparken of warmte-krachtkoppeling, om de uitbreidingsgebieden van stroom te voorzien. Daarnaast wordt onderzocht of een zogenaamde off-grid-oplossing haalbaar is, waarbij het gebied volledig in z’n eigen energiebehoefte voorziet. “Op dit moment doen we onderzoek naar drie industrieterreinen: Maasbree, Meijel en Panningen. Maar dat plaatje is op termijn waarschijnlijk ook van toepassing op andere industrieterreinen”, aldus Nijssen.
Een heleboel oplossingen
De gemeente verwacht het onderzoek voor de drie bedrijventerreinen voor de zomervakantie afgerond te hebben. De wethouder heeft goede hoop. “Dit onderzoek gaat een heleboel oplossingen bieden. We gaan ervan uit dat ze met heel veel mogelijkheden gaan komen. Dan gaan we zelf kijken wat het beste past bij onze situatie.”
Complex verhaal
Een complex verhaal, zo noemt Nijssen het. “We vechten ook tegen regelgeving natuurlijk. De wetten die gelden voor energie, zijn al een groot aantal jaren geleden gemaakt. En die voorzien niet in delen van energie van het ene naar het andere bedrijf toe, terwijl dat wel een heel logische zou zijn. We hebben te maken met bedrijven die mee zullen moeten werken aan dit soort oplossingen.”