Het graf van Pierre, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in het verzet, bevindt zich in het Franse dorpje Orillaville. Dit roept de vraag op: hoe kwam deze jonge Heldense verzetsstrijder op een buitenlandse begraafplaats terecht?
Concentratiekampen
Pierre Jacobs was landbouwer en werkte op de boerderij van zijn ouders. Hij was een stuwende kracht in het sociale leven van Beringe, bijvoorbeeld als voorzitter van de Jonge Boeren- en Tuindersbond. In 1943 werd hij benaderd door de landelijke hulp aan de onderduikers. Het was zijn taak om de zorg van honderd onderduikers in Beringe op zich te nemen. Dat ging voorspoedig, tot in juni 1944.
Hij werd gearresteerd en vroeg aan een Duitse soldaat of hij een andere broek mocht aantrekken, omdat hij er maar één bij zich had. “Die gaf toestemming en op dat moment probeerde Pierre te vluchten, er werd op hem geschoten en hij werd getroffen in zijn been”, vertelt Piet Gommans. Hij werd naar kamp Vught gebracht en daarna naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Na de bevrijding van dat kamp werd hij door de Franse bezettingstroepen overgebracht naar het eiland Mainau. “Daar is hij uiteindelijk aan een ziekte overleden”, aldus Gommans.
Quarantaine
Pierre stond als Fransman ingeschreven. Hoe dat gekomen is, is onbekend, maar dankzij de inspanningen van Gommans werd er wel steeds meer duidelijk. “Pierre is inderdaad op dat eiland overleden, samen met 31 Franse krijgsgevangenen”, zegt hij. “Ze waren daar ondergebracht in verband met quarantaine. Ze leden allemaal aan dysenterie en tyfus. Om besmettingen te voorkomen, hebben de Franse bezettingstroepen deze groep apart gelegd. Dertig mannen zijn uiteindelijk op dat eiland begraven en één daarvan is onze Pierre uit Helden-Beringe.”
Toen de eigenaar van Mainau de ontruiming van de graven eiste, werden Pierre en de Franse krijgsgevangenen overgebracht naar de algemene begraafplaats van Constance. Tijdens zijn speurwerk kwam Gommans een foto van Pierre tegen, waarschijnlijk de laatste waarop hij levend te zien is. “We zien hem op een foto met een generaal. Hij kijkt hier recht in de lens van de camera. Kort daarna is onze Pierre overleden.”
Vergissing
In het briefarchief van Helden beantwoordt toenmalig burgemeester Kremers enkele vragen van de oorlogsgravenstichting met betrekking tot het overlijden en het graf van Pierre Jacobs. ‘Het stoffelijk overschot is later overgebracht naar de begraafplaats in Beringe. Voor meer informatie moet u zich wenden tot de weduwe Jacob Steegs’, staat er. Hoe deze vergissing is ontstaan, blijft een raadsel.
Pierre rust niet op deze begraafplaats, maar op Franse grond. Daar ligt hij te midden van 114 Nederlanders in het verre Frankrijk. Zijn moeder heeft het graf van haar zoon nooit bezocht.