Panningen, Netherlands

Studio P&M over begeleiding van statushouders in Peel en Maas

Afgelopen week werd een brief verspreid waarin statushouders hun zorgen uitten over hun woonsituatie. De brief belandde ook bij Omroep P&M en leidde tot veel discussie, vooral op sociale media. Om de situatie te duiden, schoof Josine van Loon van Vorkmeer aan bij Studio P&M.
Bregje Deckers | 5 april 2025 11:26 | Aangepast op 5 april 2025 11:26
Vorkmeer begeleidt statushouders in de gemeente Peel en Maas.

De inhoud en verspreiding van de brief
Volgens Josine van Loon was de brief afkomstig van een kleine groep statushouders die momenteel in Broekhuizenvorst verblijft. Deze groep maakt deel uit van een doorstroomvoorziening in de gemeente Horst aan de Maas en wacht op huisvesting in Peel en Maas. De brief was bedoeld om aandacht te vragen voor hun situatie, maar werd door automatische vertalingen en onjuiste interpretatie breder opgevat dan bedoeld. Dit leidde tot veel misverstanden en ongefundeerde meningen op sociale media.

Wat speelt er precies?
In Broekhuizenvorst wonen statushouders uit vier gemeenten in een tijdelijke voorziening die lijkt op een opvanglocatie. Van deze groep behoren 39 mensen formeel tot de gemeente Peel en Maas. Zij wachten op een woning en ervaren daarbij onzekerheid en stress. De brief ging niet alleen over huisvesting, maar ook over de psychische impact van het lange wachten en de onduidelijkheid over hun toekomst.

De begeleiding van statushouders
Vorkmeer heeft als taak om statushouders maatschappelijk te begeleiden zodra ze een woning in Peel en Maas krijgen. Dit begint met praktische zaken zoals inschrijving bij de gemeente, het afsluiten van een zorgverzekering en het regelen van belastingen. Vervolgens helpt Vorkmeer hen bij integratie, door verbinding te leggen met vrijwilligers, buurten en verenigingen.

Voor de groep in Broekhuizenvorst is deze begeleiding complexer, omdat ze formeel inwoner zijn van Peel en Maas, maar nog niet in de gemeente wonen. Daarom heeft Vorkmeer twee keer per week een spreekuur op de locatie en wordt er samengewerkt met de gemeente om hen alvast zo goed mogelijk te ondersteunen.

Nuance en begrip
Volgens Josine van Loon is het belangrijk om de situatie goed te duiden en te voorkomen dat er verkeerde beelden ontstaan. "De brief wekte de indruk dat alle statushouders in Peel en Maas ontevreden en boos zijn, terwijl het gaat om een specifieke groep in een tijdelijke situatie," legt ze uit. "Het helpt als mensen zich bewust zijn van de context en niet te snel conclusies trekken op basis van onvolledige informatie."

Ze benadrukt dat woningnood een breed probleem is dat niet alleen statushouders raakt, maar ook jongeren en senioren. De uitdaging is groot, maar binnen de wettelijke kaders wordt er hard gewerkt aan oplossingen. "Iedereen heeft recht op een mening, maar polarisatie helpt niemand verder. Laten we het gesprek met elkaar aangaan en kijken hoe we gezamenlijk tot oplossingen kunnen komen."

Lees ook

Herinneringen over juf Martha bij reünie Engelbewaarder

De reünie van de voormalige kleuterschool in Baarlo, de Rong Sjoel, bracht dinsdag zo’n 120 oud-leer...

Beeselse Lijst stelt aanvullende vragen over industrieterrein Zevenellen

De fractie van de Beeselse Lijst heeft opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W ...

AED bij COOP Maasbree krijgt nieuwe bestemming bij Jong Nederland

Supermarkt COOP in Maasbree sluit op 18 april definitief de deuren. Een overname door een andere sup...

Column Het Bouwens: Jongeren moeten meer worden betrokken in de politiek

De toekomst van onze samenleving bestaat uit jongeren. Daarnaast hebben alle politieke beslissingen ...

Peel en Maas waarschuwt voor risico op natuurbranden

Net als in veel andere gemeenten is er ook in Peel en Maas een verhoogd risico op bos- en natuurbran...

Gemeenteraadzaal Peel en Maas moet worden uitgebreid

De raadzaal van de gemeente Peel en Maas moet worden vernieuwd. Belangrijkste reden is dat het aanta...