Panningen, Netherlands

Menvereniging opent nieuw terrein

Met een tweedaags evenement werd zaterdag het nieuwe terrein van Menvereniging Peel en Maas, aan de Ninnesweg in Panningen, geopend. Het programma begon met een spetterende show.
Youri Buis | 13 augustus 2024 17:13 | Aangepast op 13 augustus 2024 17:13
Samenvoeging
Menvereniging Peel en Maas is ontstaan uit een samenvoeging van de menverenigingen Noord-Limburgse Aanspanning en Recreatiemenners Ysselsteyn. De beperkte ruimte in Ysselsteyn werd een probleem voor het organiseren van evenementen.

Het werd steeds moeilijker om beschikbare grond te vinden, legt Carlo Vermeulen van Menvereniging Peel en Maas uit. “We hebben zo’n zestig deelnemers. Daar moet een camping voor zijn en daar moeten dressuurringen voor gemaakt worden. In Ysselsteyn werd het moeilijker omdat er meer gebouwd werd.”

Wedstrijden en overnachtingen
De vereniging organiseerde eerder al wedstrijden in de regio en ging met die kennis op zoek naar een nieuwe locatie. Uiteindelijk werd die gevonden aan de Ninnesweg in Panningen. Niet geheel toevallig, want vier jaar geleden kwam de vereniging al naar het dorp voor een indoorwedstrijd. “Panningen heeft geweldig mooie rijbakken, groot en klein. Dankzij zo’n wedstrijd leer je mensen kennen en zie je steeds meer van de locatie”, zo licht Vermeulen de keuze voor Panningen toe.

“Ik denk dat we niks beters kunnen wensen”, vervolgt hij. “Het terrein heeft een hele goede ondergrond en we zijn makkelijk te bereiken. We hebben deelnemers uit Zeeland en Friesland, maar nu ook al uit Duitsland.” Daarbij komt dat de locatie niet alleen is beperkt tot wedstrijd- en trainingsterrein, maar dat er ook kan worden overnacht. De meeste deelnemers wonen anderhalf uur van het evenement vandaan en er moet al vroeg veel worden voorbereid. “Tijdens de wedstrijd hebben de deelnemers en paarden dan rust.”

Flinke investeringen
Mennen is een lucratieve paardensport. Wie ermee wil beginnen, moet zich dan ook bewust zijn van het kostenplaatje, waarschuwt Vermeulen. “Een ruiter kan heel makkelijk beginnen, maar aangespannen moeten er echt flinke investeringen worden gedaan: een pony, een koets, een tuig. Ouders moeten eigenlijk echt iets met de sport hebben, anders kunnen ze er niet aan beginnen”.

Kleinschalig
Ondanks het fraaie aanzicht is de vereniging niet van plan om professionele wedstrijden te organiseren. “Absoluut niet. Wij blijven echt voor de recreatieruiters”, zo klinkt het resoluut uit de mond van Vermeulen. Ook het komende jaar worden er door Menvereniging Peel en Maas weer verschillende evenementen georganiseerd. “Gewoon kleinschalig. We hebben elk jaar een oefenwedstrijd in maart om te beginnen aan het seizoen. Dan in augustus de grote tweedaagse wedstrijd en verder nog af en toe een trainingsdag.”

Meest gelezen

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Terugkijken: Nachtcross Kessel

De redactie | 10 sep 2024 17:20

Japanse duizendknoop in Baarlo onder controle

Youri Buis | 10 sep 2024 12:07

Lees ook

Beweegtuin geopend bij zorgcentrum in Panningen

Op een laagdrempelige manier in beweging blijven, ook als je wat minder mobiel bent. Dat is het doel...

Tess Lenders derde op Nederlands kampioenschap

Tess Lenders uit Maasbree is zaterdag met haar pony Major als derde geëindigd bij de Hippiade in Erm...

Nieuw terrein voor menvereniging Peel en Maas

Menvereniging Peel en Maas beleeft dit weekend twee mijlpalen. De vereniging opent officieel haar ni...

Kersten doet goede zaken in Canada

Lars Kersten uit Egchel is zaterdag tweede geworden bij de Nations Cup in Hickstead in Canada.

Lars Kersten wint grote prijs in eigen regio

Springruiter Lars Kersten uit Egchel heeft zondag de grote prijs van Kronenberg gewonnen. Kersten en...

Paard van Kesselse springruiter uit de sport gehaald

Het paard van springruiter Henrik von Eckermann, Dzara Dorchival, is per direct uit de sport gehaald...