Panningen, Netherlands

Geen boetes meer bij de bieb: “Gewoon superbelangrijk”

Bezoekers van Bibliotheek Maas en Peel hoeven vanaf dit jaar geen boetes meer te betalen als zij boeken of tijdschriften te laat terugbrengen. Met dit besluit wil de bieb een grotere groep inwoners bereiken en het lezen voor iedereen toegankelijker maken.
Youri Buis | 6 januari 2025 16:23 | Aangepast op 6 januari 2025 16:23
Kinderen
Wel dienen de geleende artikelen nog steeds te worden teruggebracht. De bieb merkte dat vooral kinderen degenen zijn die de boetes krijgen. “En we willen juist met z'n allen dat kinderen meer gaan lezen. We proberen aan de ene kant om kinderen meer te laten lezen, en aan de andere kant geven we ze straf als ze wat langer de tijd nodig hebben,” aldus Inge van Dongen van Bibliotheek Maas en Peel.

Landelijke trend
De bibliotheek sluit zich aan bij een landelijke trend. Veel Nederlandse bibliotheken werken al jaren zonder boetes. Daarmee worden goede resultaten behaald: iedereen brengt zijn of haar boek binnen drie weken terug. “Wat het vooral leuk maakt, is dat we bij de bieb geen gesprekken meer voeren over die 20 cent, maar juist over wat het doet met mensen. Welke boeken vind je leuk om te lezen? Welke onderwerpen houden jou bezig? En wat kunnen wij daarvoor organiseren? Dat geeft ook hele andere gesprekken,” legt Van Dongen uit.

Meer betekenen
Naast het feit dat gesprekken met bezoekers vaker gaan over belangrijke onderwerpen, zorgt het boetevrije beleid ook voor minder administratief werk. Wie te laat is, krijgt zoals altijd eerst een herinnering. “Dat blijft eigenlijk hetzelfde. Als je je boek echt nooit meer terugbrengt, krijg je een rekening van ons,” licht Van Dongen toe.

De bibliotheek wil meer betekenen voor de gemeenschap dan alleen het stimuleren van lezen. Zo wordt er hulp geboden op het gebied van taal en digitale vaardigheden en worden er ontmoetingen en activiteiten georganiseerd. De bieb hoopt dat dit nieuwe beleid haar maatschappelijke rol verder versterkt.

Tegenover elkaar staan
“Dat is gewoon superbelangrijk. Want ik denk dat boeken enorm bijdragen aan het inlevingsvermogen van mensen, andere perspectieven zien,” zegt Van Dongen. “Iedereen weet dat het momenteel echt wel lastig is in de maatschappij en dat heel veel mensen tegenover elkaar staan. Je wil juist dat mensen zich ontwikkelen.”

Lees ook

Tachtig jaar vrijheid in Reuver: een bijzondere tentoonstelling

In de bibliotheek van Reuver is momenteel een bijzondere tentoonstelling te zien ter gelegenheid van...

BOA’s: ‘Fietsers schrikken van hoge bedragen boetes’

In de afgelopen periode hebben buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) extra gecontroleerd op verk...

Cursus bij de bieb om Limburgs te leren spreken

De Limburgse taal leren spreken in groepsverband. Dat kan bij de cursus ‘Leef Limburgs’ bij de bibli...

Cursus ‘Leef Limburgs’ helpt volwassenen Limburgs dialect te leren

Bij de bibliotheek in Panningen start op 13 maart een nieuwe cursus voor volwassenen die Limburgs wi...

Schrijver Nic Magis geeft lezing over fantasyboeken en inspiratie

Fantasy-auteur Nic Magis deelt zijn verhaal en schrijfervaringen in de speciale lezing ‘Beloftes van...

Flitspalen langs N275 leveren 9.200 boetes op, ruim 13.000 in totaal

Het afgelopen jaar zijn de drie flitspalen langs de N275 (Venloseweg) samen 9.206 keer geactiveerd. ...