Visie ontwikkelen
Het bisdom Roermond heeft tot nu toe altijd gekozen voor de weg van de geleidelijkheid als het om sluiten van kerken gaat. “De vraag is of dat genoeg is,” zegt algemeen gedelegeerde Harry Quaedvlieg van het bisdom. “Door pas over de toekomst van een kerkgebouw na te denken op het moment waarop openhouden echt niet meer gaat, blijven we steeds achter de feiten aanlopen. Wat we graag willen, is dat kerkbesturen – als eigenaars van de kerkgebouwen – proactief een visie ontwikkelen wat voor soort parochie ze willen zijn en hoeveel kerken ze daarvoor nodig denken te hebben.”
Zo optimaal mogelijk
Volgens Quadvlieg kan dat in het ene geval betekenen dat een parochiefederatie met bijvoorbeeld vier kerken besluit om terug te gaan naar één, terwijl een andere federatie tot de conclusie komt dat ze ook in de toekomst twee of meer kerkgebouwen nodig hebben. “Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk kerken te sluiten, maar ook niet om zoveel mogelijk kerken open te houden,” zegt Quaedvlieg. “Het gaat erom de kerkgebouwen pastoraal zo optimaal mogelijk in te zetten voor het parochiële leven.”
Draagvlak
In Peel en Maas werd er vorig jaar een kerkenvisie gepresenteerd. Een schrijversgroep voerde gesprekken met de gebedshuizen in de gemeente. De conclusie was toen ook al dat er iets moet gebeuren, want kerken houden zichzelf niet meer overeind. De belangrijkste aanbeveling van de samenstellers van het rapport is het vergroten van het draagvlak en uitbreiden van de activiteiten in de kerken. “Betrek meer mensen, ook al staan ze los van de kerkgemeenschap”, zo zei Jos Pouls destijds, lid van de werkgroep kerkenvisie.
Toekomst
In november worden er op drie plaatsen in het bisdom regiobijeenkomsten voor leden van kerkbesturen gehouden om met het bisdom over de toekomst van de kerkgebouwen in gesprek te gaan. Alle kerkbesturen hebben een uitnodiging hiervoor ontvangen.