Regionale opgave
De opvang in Nederland is vol en daarom zijn alle gemeenten opgeroepen om meer ruimte te creëren. Voor Beesel geldt dat er zo’n 80 vluchtelingen moeten worden opgevangen. Met de extra opvanglocaties kan de gemeente er 108 welkom heten en daarmee voldoet het ruimschoots aan de regionale opgave. Op de Doctor Poelsstraat in Reuver zijn er 32 plekken gerealiseerd en op de Markt in Beesel zijn dat er 16.
Kleinschalig
In het pand van Markt 2 kunnen mogelijk gezinnen terecht, hoopt wethouder Anouk Huijs. De focus ligt nu echter vooral op de opvang aan de Doctor Poelsstraat, waar nu twaalf bewoners zijn ingetrokken. “De komende weken komen er nog meer Oekraïners aan”, zegt Huijs. “Vervolgens verwachten we in juni Markt 2 op te leveren”, vervolgt de wethouder. Er is gekozen voor twee extra locaties, omdat de nood simpelweg hoog is en de gemeente daar een bijdrage aan wil leveren.
Voor de gemeente is kleinschaligheid een belangrijk streven geweest. De afgelopen anderhalf jaar heeft Beesel de nodige ervaring opgedaan met het opvangen van Oekraïense vluchtelingen en kijkt daar positief op terug. “Dat houdt het beheersbaar”, legt burgemeester Bob Vostermans uit. Per locatie is er plek voor tien tot dertig vluchtelingen. “Dat gaat goed. We hebben daar inmiddels een regisseur op zitten die de mensen zo veel mogelijk op locatie helpt als er vragen zijn. Die spreekt ook de Oekraïense taal”, aldus Vostermans.
Kamer delen
In de opvanglocatie aan de Doctor Poelsstraat verblijven sinds vier dagen de eerste Oekraïners. Zij lieten de crisisopvang achter zich voor de opvanglocatie in Reuver, die in eerste instantie twee jaar open is. Een van de Oekraïense bewoners is Anastasia. “De manager heeft veel dingen geregeld. Als hier straks meer mensen komen, gaan we samen met hem in gesprek om deze plek samen steeds beter te maken”, vertelt ze.
Anastasia merkt dat er nog een aantal details in de voormalige bedrijfsloods voor verbetering vatbaar zijn, maar ze is bovenal blij om in Reuver te zijn. “Nu wonen we met vier personen in één kamer. Dat is niet goed, maar het is nog altijd beter dan de situatie thuis.” Sommige bewoners zeggen daarnaast last te hebben van verminderde verwarming en internetverbinding.
Werken
De Reuverse opvanglocatie is vooral omringd door veel bedrijven en ondernemers. Volgens Huijs liggen daar kansen. “Een aantal ondernemers hebben intensief contact met de Oekraïners om wellicht iets voor elkaar te betekenen”, aldus de wethouder. Ook Anastasia hoopt snel te kunnen starten met werken. “We wachten tot onze papieren in orde zijn en dan gaan we aan het werk. We wachten tot de oorlog in Oekraïne voorbij is en dan willen we weer terug naar huis. Voor nu gaat het om werken en het leren van de Nederlandse en Engelse taal. En nog veel meer, want de Nederlanders zijn erg vriendelijk.”