Panningen, Netherlands

Nieuwe burgemeester Beesel moet voor twee termijnen gaan: “Willen niet stilstaan”

Lou Cremers (rechts) overhandigt de profielschets aan gouverneur Emile Roemer.
De nieuwe burgemeester van de gemeente Beesel moet benaderbaar en verbindend zijn. Ook moet deze persoon “het liefst” twee termijnen volmaken, iets dat bij de afgelopen twee burgemeesters niet het geval was. Dat zijn de conclusies van de vertrouwenscommissie, dat dinsdagavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester heeft aangeboden aan de gouverneur.
Youri Buis | 16 oktober 2024 16:19 | Aangepast op 16 oktober 2024 16:19
Het is de officiële start van de zoektocht naar de nieuwe burgervader of burgermoeder. In de profielschets is vastgelegd wat voor burgemeester Beesel nodig heeft, welke eigenschappen hij of zij moet hebben en welke speerpunten belangrijk zijn. In een bijzondere raadsvergadering werd de profielschets toegelicht door Lou Cremers, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

Echte teamspeler
Het nieuwe Beeselse boegbeeld moet een echte teamspeler zijn: een natuurlijke leider, serieus als de situatie daar om vraagt en met humor als dat kan. De burgemeester begeeft zich in de gemeenschap en is daarbij benaderbaar, maar durft als het nodig is ook het initiatief te nemen om dat anders aan te pakken. “Je bent in staat om in helikopterview te overzien wat het beste is voor Beesel. Dat doe je niet alleen, maar altijd in verbinding met de gemeenschap en het gemeentebestuur”, aldus Cremers in zijn toespraak.

De vertrouwenscommissie verlangt ook dat de nieuwe burgemeester ‘het merk’ Beesel uitdraagt. “Beesel staat bekend als een kleine maar krachtige gemeente. Een gemeente die zich er ook van bewust is dat samenwerken ons allemaal verder brengt: op regionale, landelijke en internationale schaal. Als burgemeester zet je je in om Beesel op de kaart te zetten en te houden”, zo geeft de profielschets aan.

Glossy
Emile Roemer, gouverneur van de provincie Limburg, was zeer onder de indruk van de wijze waarop de profielschets is vormgegeven. Alles wat potentiële kandidaten over de functie van burgemeester moeten weten, staat beschreven in een magazine. Daarmee krijgen ze meteen een beeld van de gemeente waarin zij terecht hopen te komen. “Als ik het zo bevlogen hoor, kan ik me niet voorstellen dat iemand nu niet als de sodemieter gaat schrijven om hier te solliciteren”, zei Roemer lovend.

“Dat er een glossy is gemaakt van een profielschets, zegt iets over de gemeenschap en de gemeente. Ik kan daar alleen maar complimenten voor geven, want het nodigt enorm uit”, zo verwijst de gouverneur naar de foto’s van hoogtepunten die zich in de gemeente afspelen. “Natuurlijk kan het Draaksteken dan niet achterblijven. Inmiddels kan ik uit eigen ervaring spreken: als je dan burgemeester mag zijn, zou ik niet weten wat je nog meer zou willen wensen.”

Twee termijnen
Een belangrijke voorwaarde is dat de burgemeester van Beesel bereid moet zijn om twee termijnen te blijven zitten. Het is slechts zes jaar geleden dat de procedure van de profielschets voor het laatst werd doorlopen. “Na twee burgemeesters die geen twee periodes hebben volgemaakt, hopen we dat we nu een burgemeester krijgen die dat wel doet”, sprak Patrick Jacobs uit, lid van de vertrouwenscommissie in de vergadering.

Lou Cremers voegt daaraan toe: “We willen niet stilstaan. We zijn een kleine gemeente, maar niet onbelangrijk in de regio. Daar willen we aan blijven werken, dus jeugdig enthousiasme is natuurlijk meegenomen. Het belangrijkste is dat we stabiliteit hebben op die positie, dus het liefst wordt het iemand die van plan is om hier voor een langere tijd te vertoeven.”

Vacature
Nadat ook de overige leden van de vertrouwenscommissie hun zegje hadden gedaan, overhandigde Cremers de profielschets aan Roemer. De gouverneur moedigde geïnteresseerden aan om te solliciteren. “Beesel verdient een nieuwe burgemeester, maar de nieuwe burgemeester verdient ook Beesel.” Op maandag 21 oktober wordt de vacature opengesteld en in de Staatscourant geplaatst. Mensen hebben vervolgens drie weken de tijd om te solliciteren. Daarna buigt de vertrouwenscommissie zich over alle kandidaten.

Meest gelezen

In memoriam: Jacques Leenders

De redactie | 14 okt 2024 13:19

Groen licht voor komst Aldi, ondanks verkeerszorgen

De redactie | 15 okt 2024 20:50

Kesselse camping is ontruimd vanwege hoogwater

De redactie | 12 okt 2024 08:47

Lees ook

Ruim 900 inwoners van Peel en Maas leven in armoede

In 2023 leefden twee procent van de inwoners in de gemeente Peel en Maas in armoede. Dat komt neer o...

Bijeenkomst om wensen rond project ‘De Groene Loper’ te bespreken

Er wordt een bijeenkomst georganiseerd om de wensen en behoeften rondom het project ‘De Groene Loper...

Waarnemend burgemeester Beesel wil niet alleen op de winkel passen

Na het vertrek van Bob Vostermans is Chantal Nijkerken de waarnemend burgemeester van de gemeente Be...

Felicitaties bij receptie nieuwe burgemeester: "Ik feliciteer hem alvast met zijn nieuwe huis"

Energiek, sportief en met een jonge uitstraling. Zo omschrijven inwoners de nieuwe burgemeester van ...

Bob Vostermans geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Peel en Maas

Bob Vostermans is dinsdagavond geïnstalleerd als tweede burgemeester van de gemeente Peel en Maas. D...

College Beesel draagt Bob Vostermans over aan Peel en Maas

Met een symbolische overdracht op het stuk land van Peel en Maas aan de overkant van de Maas bij Bee...