Panningen, Netherlands

Natuurorganisaties verzetten zich tegen komst paardenhouderij Meijel

Stichting VEEN en Behoud de Peel doen dinsdag in de commissievergadering een voorstel aan de gemeenteraad om de beoogde paardenhouderij aan de Vieruitersten in Meijel te verplaatsen. De organisaties maken zich zorgen over de toekomst van de natuur in het gebied.
De redactie | 6 juni 2024 14:32 | Aangepast op 6 juni 2024 14:32
De partijen zijn bezorgd over de ontwikkeling die het ontwerpbestemmingsplan zou mogelijk maken. De nieuwe eigenaar wil veertig paarden gaan houden op deze locatie. Om dat mogelijk te maken worden alle bedrijfsgebouwen, met uitzondering van een bedrijfswoning, gesloopt. Er komen paardenstallen, huisvesting voor ruiters en stagiaires, een indoor rijhal, loods en mestopslag.

Verkeerde plek
Hoewel de eigenaar een groenstrook van zes meter breed heeft toegevoegd als buffer om de overgang naar het gebied op een goede manier plaats te laten vinden, blijft de stichting VEEN tegenstander van het plan. "Het initiatief is te groot en bevindt zich op de verkeerde plek", zo staat in een zienswijze. De natuurbelangenorganisaties vinden dat de komst van de paardenhouderij de diversiteit aan planten en dieren zou aantasten. Nu zitten er veel dagvlinders, libellen en broedvogels in het gebied. "De beoogde paardenhouderij zal zorgen voor een daling van de grondwaterstand, terwijl verhoging van de grondwaterstand juist van belang is voor behoud en versterking van de natuurwaarden in het Peelgebied." Uit onderzoek van de gemeente zou blijken dat de grondwaterstand niet zou dalen.

Bij de buurt
Stichting VEEN stelt voor om de beoogde paardenhouderij te verplaatsen in zuidwestelijke richting en aan te laten sluiten bij de bebouwing van de buurt die er al ligt. "Niet alleen omdat daar al veel bebouwing is, maar tevens omdat de bebouwing en exploitatie daar een veel geringere negatieve invloed zal hebben op het bestaande natuurgebied." Ook zou het de uitstoot van stikstof voor de Peel ten goede komen.

De gemeenteraad bespreekt de komst van de paardenhouderij dinsdag in de gemeenteraad.

Lees meer over:

Meijel|Paardenhouderij|

Lees ook

Pre-season Topvolleybal in Meijel van start

De voorbereidingen voor het nieuwe volleybalseizoen 2024-2025 zijn in volle gang bij VC Peelpush Mei...

Toch derby tussen Meijel en Neerkant

Er komt toch een voetbalderby tussen Meijel en Neerkant.

Voor elke oud-prins een boom in het Awt Prinsenbos

Voor elke prins een boom in Meijel. Het ‘Awt Prinsenbos‘ werd zondag officieel geopend. Dit bos ligt...

Bestelbusje botst tegen boom in Meijel, bestuurder zwaargewond

Een bestelbusje is vrijdag op de N275/Kanaaldijk in Meijel tegen een boom gebotst. De bestuurder is ...

Sabrina Stultiens wint Acht van Chaam

Sabrina Stultiens heeft woensdag de Acht van Chaam gewonnen. De Meijelse wielrenster won in de sprin...

Auto met vier inzittenden over de kop in Meijel

In Meijel heeft zondagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden op de weg Vieruitersten. Een auto met...