Voor het akkerbouwbedrijf van Jeanne Hesen uit Kessel-Eik is de financiële schade aanzienlijk. Door de kletsnatte akkers kunnen boeren op veel plekken in Limburg nog altijd hun land niet op. "Het was een natte herfst, natte winter en nog een natter voorjaar. We kunnen niet zaaien of bemesten. Zo'n 30 procent is nat, dus we kunnen er niet op. Dat betekent geen grondbewerking of planten en dus geen inkomsten."
Verloren jaar
Pootaardappelen, uien en maïs hadden al lang in de grond moeten zitten. Het zaaien of poten heeft nu voor veel gewassen geen zin meer. De LLTB spreekt van een verloren jaar. "Op het moment dat er veel regen valt met weinig droog weer tussendoor, kun je niets", zegt John Verhoijsen, voorzitter van Noord-Limburg. Daarnaast bestaat het risico dat producten duurder worden in de winkel. "Hopelijk geen lege schappen. Als er te weinig producten zijn, leidt dat tot hogere prijzen."
Zaaien
De financiële schade bij het bedrijf van Hesen in Kessel-Eik lijkt groot, maar de exacte omvang is nog onduidelijk. "Als er iets gezaaid was, hadden we ons kunnen verzekeren en was een tegemoetkoming mogelijk. Nu krijg je niets. Als je niet op het land kunt, kun je ook niets zaaien en dus niets verdienen." De LLTB pleit voor de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten. "We kijken ook naar mogelijkheden om bij een beter jaar inkomsten te reserveren, zodat je het inkomen kunt spreiden", zegt Verhoijsen.
LLTB
De LLTB roept agrariërs met wateroverlast op zich bij het Waterschap te melden om toekomstige problemen, voor zover mogelijk, te voorkomen.