De meeste problemen doen zich voor in de teelt van aardappelen, suikerbieten en sierteeltgewassen. “Ik loop al een paar jaar rond, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Wim van de Eertwegh moedeloos. “Het regent sinds begin oktober gewoon iedere dag.”
Blubber
De ondernemer maakt zich zorgen over de teelt. Als het weer zo slecht blijft verwacht hij minder geoogste producten, waardoor deze waarschijnlijk duurder gaan worden. Terwijl hij langs zijn akkers loopt, legt Van de Eertwegh uit wat er mis is. “Hier hebben we de suikerbieten vorige week nog net uit de blubber getrokken”, zegt hij al wijzend naar het gebied dat inmiddels niets anders is dan een enorme modderpoel. Enkele meters verderop: “Hier zou eigenlijk wintergraan gezaaid worden, maar hier kun je nu helemaal niks. Het volggewas schiet er dus ook bij in. In de blubber kun je niets zaaien.”
Averechts
Wanneer de hoeveelheden neerslag zo hoog zijn als de afgelopen anderhalve maand, is er voor boeren geen beginnen aan. Pas als het vier of vijf dagen niet geregend heeft, kan er weer worden gezaaid, aldus Van de Eertwegh. “Afgelopen week hebben we iedere dag stil gezeten, iedere dag regende het.” Zijn bedrijf heeft de laatste jaren meer ingezet op het vasthouden van water, iets dat nu averechts werkt. “Omdat we hele droge jaren hebben gehad, zijn er allemaal stuwen geplaatst om het water in het gebied te houden”, verklaart hij. Nu moet het water worden afgevoerd in plaats van worden vastgehouden.
Melden
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft inmiddels een dringende oproep gedaan om wateroverlast kenbaar te maken via het meldingenformulier van het Waterschap. De LLTB gaat de komende dagen onder haar leden inventariseren hoe groot de problemen zijn.