Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge heeft donderdag de veertien gemeenten bekendgemaakt die een subsidie krijgen.
Geëxperimenteerd
Het idee van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is dat geëxperimenteerd kan worden met andere vormen van warmtevoorziening. Peel en Maas wil met het Warmte | Koude-net Panningen een deel van het centrum aardgasvrij maken. Het geld is bedoeld om die wijk te isoleren en tochtvrij te maken. De volgende stap is de uitwerking en uitrol van een warmtekoude-net op duurzame warmtebronnen.
Thermoskan
Met een warmtekoude-net kan in een ondergrondse thermoskan warmte en koude opgeslagen worden. Daarmee kunnen woningen en gebouwen het hele jaar voorzien worden van duurzame warmte en koude. Deze kunnen daardoor afgekoppeld worden van het aardgasnet.
Energiebesparing
"Door energiebesparing en door gebruik te maken van plaatselijke duurzame bronnen, kunnen we het aardgasverbruik in de toekomst steeds verder verlagen", legt Theo Neessen, voorzitter energiecoöperatie Peel Energie, uit. "De ontwikkeling van de energieprijzen maakt dit initiatief voor alle betrokkenen steeds gunstiger."
In stappen
In totaal hebben veertien gemeenten nu een subsidie gekregen voor het aardgasvrij maken van een buurt, wijk of dorp. In deze ronde zijn 33 aanvragen afgewezen. In de meest recente en laatste ronde is volgens het ministerie vooral gelet op projecten waarbij het gasverbruik in stappen wordt verlaagd. "Het initiatief geldt nu als voorbeeld voor veel andere gemeenten in het land", reageert wethouder Paul Sanders.
Alle gemeenten hebben een plan moeten maken om in 2030 een wijk, buurt of dorp los te koppelen. In 2050 moet de CO2-uitstoot naar nul.