Elens wil geld om de schade aan zijn naam te herstellen en het verlies van personeel en patiënten te compenseren. Sommige juristen raden hem echter af omdat ze denken dat het ministerie te machtig is. Elens hoopt toch dat iemand hem kan helpen.
Strenger optreden
De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zou volgens het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg actief betrokken zijn geweest bij de aanpak van Elens. Er wordt gezegd dat De Jonge wilde dat er strenger tegen Elens werd opgetreden en zelfs twijfelde aan zijn bekwaamheid als arts.
Schade
Elens vindt dat de bemoeienis van de minister te ver gaat, vooral omdat hij denkt dat de wet op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Volgens hem staat er niet duidelijk beschreven hoe het overleg met patiënten moet plaatsvinden.
Behandelwijze
Elens startte zijn eigen behandelwijze tegen corona aan het begin van de pandemie in 2020. Met een medicijncocktail zou hij patiënten hebben genezen van het coronavirus. De Meijelse huisartsschreef coronapatiënten een verboden middel voor. Ook weigerde hij mensen te vaccineren als ze een brief met de risico’s bij AstraZeneca niet ondertekenden.
Mildere straf
De inspectie verweet de dokter dat hij middelen tegen corona voorschreef die alleen voor andere ziekten zijn goedgekeurd. Ook nam de organisatie hem kwalijk dat hij patiënten verklaringen liet tekenen voor een coronaprik. Dat is ook wel zo, aldus het college, maar in plaats van de eerdere berisping krijgt de man nu toch alleen maar een waarschuwing, een mildere straf.