Panningen, Netherlands

Meijelnaren maken militaire post uit Tweede Wereldoorlog terug zichtbaar

Een stukje verborgen oorlogsgeschiedenis in Meijel wordt opnieuw beleefbaar gemaakt. Bij de brug aan de Heldensedijk zijn restanten van een militaire post uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd.
Eric Reijnders | 30 maart 2025 16:25 | Aangepast op 30 maart 2025 16:25
Vrijwilligers en het Meijelse Dorpsoverleg werken samen om deze plek zichtbaar te maken en het verhaal erachter te vertellen.

Strategische post uit 1938
In 1938 werd de militaire post gebouwd om de bruggen over de Heldensedijk en Roggelsedijk te bewaken. Achttien Nederlandse militairen waren hier gestationeerd om de strategische overgangen te verdedigen. De barak bestond uit slaapplaatsen, toiletten en een uitkijkpost, vanwaar men een wijds zicht had over de omgeving.

Tijdens de Duitse invasie werd bij deze post hevig gevochten. Nederlandse troepen boden een dag lang weerstand en wisten het Duitse leger tijdelijk tegen te houden. Hierbij kwamen vijftien Duitse soldaten om het leven, terwijl er aan Nederlandse zijde geen gewonden of doden vielen. De stelling bestond uit meerdere kazematten, versperringen en onderwater gezette gebieden om de vijand te vertragen.

Herstel en herdenking
Na de oorlog raakte de post in vergetelheid. De recente reconstructie kwam op gang toen tijdens werkzaamheden aan de Meijelse brug de funderingen opnieuw zichtbaar werden. Fons van der Mullen ontdekte de restanten en startte samen met het dorpsoverleg een onderzoek naar de geschiedenis van de plek. Dit leidde tot de oprichting van een werkgroep, die archieven doorzocht en originele bouwtekeningen vond.

Nu wordt de plek opnieuw beleefbaar gemaakt. De barak wordt niet volledig hersteld, maar wel geconserveerd zodat bezoekers de contouren en functie van de stelling kunnen herkennen. Er komen informatieborden die het verhaal van de gevechten en de rol van de post vertellen.

Aspergeversperring
Daarnaast wordt een monument geplaatst op de plek van een voormalige aspergeversperring, een hindernis die destijds werd gebruikt om vijandelijke voertuigen tegen te houden. Kunstenaar Dirk Verberne maakt een kunstwerk dat deze versperring symbolisch terugbrengt. Ook wordt een markering op het wegdek aangebracht, zodat automobilisten en fietsers letterlijk over een stukje geschiedenis rijden.
Een nieuwe 'Peeltroef'
Het project sluit aan bij eerdere initiatieven om oorlogsgeschiedenis in de regio zichtbaar te maken, zoals bij de Vossenberg in Meijel, waar kazematten en een uitkijktoren werden gerealiseerd.

De onthulling van de gerestaureerde stelling staat gepland rond september of oktober, ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Meijel.

Meest gelezen

Dit zijn de 1 aprilgrappen in onze regio

De redactie | 1 apr 2025 09:55

Bosbrand bij Aan de Koeberg

De redactie | 1 apr 2025 17:21

De geschiedenis van de limonadefabriek in Panningen

Eric Reijnders | 29 mrt 2025 16:45

Venloop live bij Omroep P&M

De redactie | 28 mrt 2025 12:45

Lees ook

Melle van Katwijk keert terug bij Bevo Hc

Melle van Katwijk is vanaf volgend seizoen weer speler van Bevo Hc. De 21-jarige spelverdeler vertro...

Van Dijk voor het eerst geselecteerd voor EK

Mark van Dijk is door de Judo Bond geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen judo in Podgorica...

Informatiebijeenkomst over subsidies vanuit provinciaal Leefbaarheidsfonds

De leefbaarheid in Limburg staat steeds meer onder druk. Om daar iets aan te doen, heeft de provinci...

Column Het Bouwens: Nieuwe ‘frisse’ ideeën in de politiek zijn altijd goed, toch?

Wij vinden dat jongeren, op dit moment, niet genoeg gehoord worden in zowel de regionale als nationa...

Reuvernaar Gerrit Hillen vanavond in NPO3-uitzending

De uitzending van Maarten van Rossem en Emma Wortelboer, waarin ze Reuvernaar Gerrit Hillen bezoeken...

Manon en Bart zwemmen voor overleden (schoon)vader om geld op te halen voor onderzoek naar kanker

In augustus vorig jaar kreeg Jan Emonts uit Baarlo zijn eerste epileptische aanval. Niet lang daarna...