Extra ondersteuning
Eén van de doelstellingen voor de regio Noord-Limburg is het omlaag brengen van het aantal leerlingen die een extra ondersteuningsbehoefte hebben. Toch is dit aantal in Peel en Maas het afgelopen schooljaar met 7,5 procent gestegen ten opzichte van het schooljaar ervoor. Vergeleken met het schooljaar 2020-2021 gaat dit zelfs om ruim 35 procent. Ook in andere Nederlandse regio’s is deze trend zichtbaar, aldus de gemeente. Kinderen en jongeren met extra ondersteuningsbehoeften volgen meestal speciaal onderwijs.
Voortgezet onderwijs
Wat ook is gestegen in Peel en Maas, is het aantal leerplichtigen in het voortgezet onderwijs. Dat aantal nam de afgelopen vijf schooljaren gemiddeld met 130 leerlingen af, maar dit schooljaar is er juist een toename van 80 te zien. Vooral de instroom van Oekraïense vluchtelingen en arbeidsmigranten draagt daaraan bij. Daarnaast gaan leerlingen uit Peel en Maas steeds vaker naar Het Bouwens of Agora, in plaats van scholen buiten de gemeente.
Zorg en onderwijs
Verder is er ook een toename geconstateerd van het aantal jongeren met een combinatie van zorg en onderwijs. Het is niet duidelijk hoe dit komt, maar wel dat deze stijging de te behandelen casussen niet ten goede komt.
Leerplichtambtenaar
Met het beleid rond de leerplicht in Peel en Maas hebben zoveel mogelijk kinderen recht op onderwijs. Dit regelt de gemeente samen met het kind, ouders/verzorgers, de school en soms ook zorgverleners. Daar waar een leerplichtambtenaar in Nederland over het algemeen individueel werkt, wordt in Peel en Maas bij ongeveer de helft van de gevallen nauw samengewerkt met een gezinscoach.