Bewustwording
Kinderen en jongeren zijn steeds vaker online actief en tegelijkertijd worden de gevaren groter. Door er samen over te praten en er
spelenderwijs mee bezig te zijn, ontstaat er bij zowel kinderen als hun ouders meer bewustwording. “Het is een eenvoudige manier om kinderen daar toch mee in aanraking te laten komen en te leren hoe het is om gehackt, opgelicht of bedreigd te worden”, legt Femke den Teuling van Bibliotheek Maas en Peel uit. Samen met de gemeente maakt de bieb onderdeel uit van dit project. Tijdens de huldiging verzorgde de bibliotheek een presentatie en interactieve quiz.
Motor
In de bescherming tegen online gevaren zijn kinderen een belangrijke doelgroep. Niet alleen qua bewustwording, maar ook in het uitdragen van de geleerde lesstof. Omdat kinderen zelf beseffen waar het om gaat, zijn zij ook een motor om het weer richting hun ouders of grootouders uit te dragen. “Uiteindelijk zijn kinderen de toekomst en zijn zij ook degenen die daar op een mooie manier mee kunnen omgaan”, aldus Den Teuling.
Gouden speldje
Uiteindelijk wisten Mason, Jevin, Jayden en Dylan de meeste punten in de game te behalen, waardoor zij zich de beste Cyber Agents van Peel en Maas mogen noemen. Mason werd de grote winnaar en daarom kreeg hij uit handen van locoburgemeester Erik Nijssen een gouden speldje op de borst. “Ik vond het gewoon heel leuk!”, zegt een stralende winnaar na afloop van de huldiging. Mason houdt van gamen en dus werkt dit lesprogramma goed voor hem. “Ik heb geleerd hoe je hacken kunt tegengaan en wat je moet doen als het toch gebeurt.”
‘Niet iedereen vertrouwen’
Toch was dat niet het belangrijkste dat Mason van HackShield heeft opgestoken. “Dat is dat je in de onlinewereld altijd moet oppassen en dat je mensen niet altijd moet vertrouwen”, vertelt de beste ‘Cyber Agent’ van Peel en Maas. Voor volwassenen die de educatieve game ook willen spelen, is er minder goed nieuws. Het spel is alleen bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.