Meer geïnteresseerdNiet alle jongeren zijn van nature geïnteresseerd in politiek. “Op zich wel leuk. Ik zou liever iets anders doen, maar het is beter dan een gewone schooldag”, zegt leerling Storm. Enthousiaste deelnemers zijn er ook. “Ik had eigenlijk niet zoveel met politiek, maar door dit project ben ik er meer in geïnteresseerd geraakt”, vertelt Mara. “We weten er vaak gewoon niet zoveel vanaf. Nu merken we dat we echt invloed kunnen hebben en dat maakt het interessant.”
Social media
Tijdens een pitch van maximaal drie minuten moesten de leerlingen de lokale politici zien te overtuigen van hun ideeën. Vooral social media kwam aan bod. “We kijken liever naar een TikTok-filmpje of een Instagram-bericht dan naar het nieuws of de krant. Als de gemeente sociale media beter inzet en meegaat met trends, wordt de drempel lager en voelen jongeren zich meer betrokken”, legt Mara uit. Ze merkte dat de raadsleden positief reageerden. “Ze leken enthousiast, dus dat is een goed teken. Maar we gaan zien wat ze ermee doen.”
Jongerenraad
Een effectievere inzet van social media werd vaak voorgesteld, maar dat was niet het enige. Ook een jongeren- of leerlingenraad kwam regelmatig ter sprake. “Op school krijgen we maatschappijleer, maar weinig over de lokale politiek. Als we daar meer over leren, kunnen we ook beter meedenken”, stelt Feliz voor, die daar meteen een inhoudelijk idee voor heeft. “Een enquête onder jongeren kan peilen hoeveel ze al weten en of ze ideeën hebben om meer betrokken te raken.”
Officiële moties
Na het presenteren van de moties, reageerden de aanwezige raadsleden en wethouders daarop. Vervolgens konden de leerlingen hun moties officieel indienen. De motie die de raad het beste vindt, wordt daadwerkelijk behandeld. “Dit project is een goede manier om jongeren bij de politiek te betrekken. Normaal heb ik er weinig invloed op en dan is dit wel een hele goede manier om daar alsnog mee te beginnen”, stelt Bram.