Druppel
De trofee is van glas en heeft de vorm van een druppel. Die keuze kwam niet geheel toevallig tot stand, legt Urselmann uit. Toen ze voor deze klus werd gevraagd, dacht ze na over stijlen die bij de Cultuurprijs zouden passen. Een link was gevonden. “Cultuur is eigenlijk een beetje als water. Zonder water kunnen we niet”, licht de kunstenares toe. “Al die verenigingen uit Peel en Maas die de prijs winnen, betekenen iets voor de gemeenschap. Dat wil ik symboliseren in een druppel.”
Op die druppel staan teksten en tekens die bij de winnaar horen. Daarvoor doet Ursulmann onderzoek naar de uitgangspunten van de winnaar en op welke manieren hij of zij in de publiciteit komt. “Daar haal ik dan verschillende woorden uit en die combineer ik op die druppel.”
Van keramiek naar glas
De druppelvorm is geen onbekend object van Ursulmann. Het komt vaker terug in haar projecten, niet op de laatste plaats omdat ze graag met glas werkt. Keramiek was het niet voor haar. “Werken met het fragiele trok me altijd aan en dat kon ik daar eigenlijk niet kwijt”, zegt ze over de keramische kunst. Tijdens haar studie in Amsterdam vond ze haar liefde in glaswerk. “Wat je daar allemaal mee kunt doen en hoe het gestold is, zeker als het warm is… En wat je daar dus ook mee kunt uitdragen, want dat is natuurlijk wat je wil.”
Groter atelier, grotere ideeën
In de nabije toekomst hoopt de kunstenares haar atelier te verbouwen en uit te breiden. “Want als je atelier wat groter wordt, worden je ideeën ook groter”, aldus Urselmann. Het moet ook een plek worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. “Ik ben ervan overtuigd dat als je samenwerkt met andere kunstenaars, dat daar nieuwe en nog toffere dingen uit voort kunnen komen.”