Klei-industrieOnder anderen deelnemers van een keramiekcursus houden zich hiermee bezig. In het verleden was kleien een groot thema in de gemeente, vertelt kunstenaar en cursusleider Jos Beurskens. “Sint-Joris maakte echte kunstobjecten in klei. Dat was heel uniek, want het waren monumentale kunstwerken. De klei-industrie heeft hier in de gemeente heel veel welvaart gebracht.”
Vuur brandt door
En dus wilde Jos er iets mee doen in het kader van dit jubileumjaar, waarin de gemeente Beesel haar 750-jarig bestaan viert. Verschillende cursisten zijn in de blokhut van Jong Nederland druk aan het kleien. De ontwerpen lopen erg uiteen. Vanuit voorbeeldontwerpen zijn de cursisten aan de slag gegaan, zo ook Toos uit Venlo. Zij werkt aan een soort vuurfakkel. “Het vuur brandt door, het is nog lang niet klaar. Dat is al die jaren zo geweest,” zo tekent Toos op.
Zwak voor kasteel
Ook in het atelier van Maria Swelsen wordt er hard gewerkt. Daar hebben de kunstenaars een specifieke stijl voor hun kunstwerken bedacht. “Mijn buurvrouw was op een heel goed idee gekomen om kubussen te maken. Van daaruit geven we een eigen interpretatie van welk gevoel wij bij het dorp hebben,” zegt Maria, die het kasteel maakt. Daar heeft ze altijd al een zwak voor gehad. “Het trekt me gewoon aan. Wat er ook mee te maken heeft, is dat het een heel oud gebouw is.”
Vreemde eend in de bijt
Iemand anders maakt de kerk, een ander het embleem van Sint-Joris en ook de molen komt tot uiting. “Dat is een vreemd gebouw in Beesel, toch wel een vreemde eend in de bijt,” legt de kunstenares uit. “De molen is van de Zaan naar het dorp verplaatst en zelf ben ik ook een buitenstaander. Ik heb sowieso iets met molens, vooral korenmolens, want ik bak al zo’n veertig jaar zelf mijn brood met meel van de molen.” Buiten de molen wordt vooral de rust en ruimte gewaardeerd. “Het prachtige landschap en de vriendelijke gastvrije mensen spreken me ontzettend aan.”
Momenteel wordt de laatste hand aan de kunstwerken gelegd. Vanaf mei zijn alle werken afwisselend te bewonderen in Museum Beesel.