Even afschakelen
De locatie in Panningen krijgt de naam Plant-Aardig. Inspiratielab is de formele naam. Het burgerinitiatief wordt een open en laagdrempelige ontmoetingsplek voor jongeren uit Peel en Maas tussen de 11 en 25 jaar. Jongeren kunnen hier op ontspannen – en ook creatieve – wijze hun vrije tijd invullen. Een plek zonder druk waar zij zichzelf kunnen zijn, anderen kunnen ontmoeten en even kunnen afschakelen van school.
Geen zorginstelling
Lilian Rutten,
één van de initiatiefnemers van het Inspiratielab, heeft in de praktijk zelf ervaren waar het mis kan gaan. Er zijn lange wachtlijsten en jongeren voelen zich vaak niet gehoord. Met het Inspiratielab wil Lilian hen een eigen plek bieden. “Ik ben zelf werkzaam in de jeugdzorg en zag dat er behoefte is aan preventie voor jongeren. Iets waar jongeren naartoe kunnen voordat het misgaat”, zo begint Lilian. Ze benadrukt dat het Inspiratielab geen zorginstelling is. “Wij zijn geen dagbesteding. Het is gewoon een laagdrempelige plek, een soort buurthuis, voor iedereen die daar behoefte aan heeft”.
Water en stroom
Dat het Inspiratielab er nu eindelijk definitief komt, betekent veel voor Lilian en haar collega’s. Nu de subsidie is verleend, kunnen de vrijwilligers, bestuursleden én jongeren verder aan de slag. Er is nog wel wat werk aan de winkel. De kas wordt opgeknapt, er komt nieuw glas en er komen toiletten. Daarvoor is natuurlijk wel elektriciteit noodzakelijk. “We zijn nu twee jaar bezig zonder water en stroom, maar de jongeren worden wel heel creatief in het meedenken”, zegt Lilian lachend.
Zelf ontdekken
Ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen zijn de drie belangrijkste uitgangspunten van het Inspiratielab. Het motto ‘alles mag, niets moet’ sluit daar dan ook naadloos op aan. Er gelden natuurlijk wel een aantal regels voor de jongeren, maar verder zijn zij degenen die de touwtjes in handen hebben. Ze gaan zelf ontdekken wat voor hen het beste werkt om hun hoofd leeg te maken. Ook voor de invulling van bijvoorbeeld workshops die zullen worden georganiseerd, zijn de jongeren aan zet.
Mentale gezondheid
Wethouder Machteld Beukema omarmt het initiatief. Het Inspiratielab is één van de weinige plekken in Peel en Maas dat voorziet in deze behoefte, zo vindt ook de gemeente. “Ik denk dat we met z’n allen wel zien dat jongeren toch wel veel thuis zitten. Ik hoor ook van jongeren zelf dat er zo weinig is waar zij naartoe kunnen. Alle initiatieven op dat vlak in Peel en Maas zijn echt wel van harte welkom”, aldus de wethouder. De gemeente heeft al op meerdere vlakken aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren. “Een beetje ontspanning, naar elkaar luisteren en elkaar ontmoeten is denk ik voor alle jongeren goed. Van mobieltjes ga je elkaar niet echt ontmoeten en praat je niet met elkaar”, zo besluit Beukema.