Panningen, Netherlands

'Kom in de Kas belangrijk moment voor de sector'

Na een jaar zonder Limburgse editie opent Kom in de Kas dit weekend weer de deuren in de regio. Het evenement, dat voor de 47ste keer wordt georganiseerd, biedt bezoekers de kans om een kijkje te nemen in de wereld van de glastuinbouw. Bedrijven uit de gemeenten Beesel, Venlo en Peel en Maas doen dit jaar mee. Jean Aerts van Glastuinbouw Nederland over het belang van deze open dag in P&M Vandaag.
De redactie | 2 april 2025 10:00 | Aangepast op 2 april 2025 10:00
Waarom is Kom in de Kas zo belangrijk voor de sector?
“Kom in de Kas is een van de grootste publieksdagen in Nederland en een belangrijk moment om mensen te laten zien wat we doen. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen bij kwekers en tuinders. We willen transparant zijn en uitleggen hoe we telen, welke innovaties er zijn en hoe we zorgen voor gezonde gewassen. Dat draagt bij aan een beter begrip van de sector.”

Zijn er veel misverstanden over de glastuinbouw?
“Zeker. Neem bijvoorbeeld gewasbescherming. Mensen denken vaak dat er veel chemische middelen worden gebruikt, terwijl wij juist steeds vaker natuurlijke oplossingen inzetten. Zo bestrijden we plagen met lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden. Nederlandse tuinders lopen wereldwijd voorop in duurzame teeltmethoden.”

Welke bedrijven doen dit jaar mee in de regio?
“We hebben een gevarieerd aanbod. Zo is er een aardbeienkweker, een vermeerderingsbedrijf dat jonge planten kweekt en een perkplantenkweker. In Baarlo is een grote boomkwekerij en in Kessel is een bedrijf waar planten op betonvloeren worden geteeld. Daarnaast laten we zien hoe glastuinbouw bijdraagt aan energievoorziening, bijvoorbeeld met warmtekrachtkoppeling (WKK), waarbij warmte en elektriciteit efficiënt worden benut.”

De sector wordt steeds grootschaliger. Waarom is schaalvergroting nodig?
“Schaalvergroting helpt ons om duurzaam te telen. Denk aan investeringen in waterrecycling, energieopwekking en automatisering. Met een grotere schaal kunnen we efficiënter werken en innovaties doorvoeren, zoals robotisering van oogstwerkzaamheden. Binnen vijf tot tien jaar verwachten we grote stappen op dat gebied.”

Wat maakt deze regio bijzonder voor de tuinbouw?
“Noord-Limburg heeft een lange geschiedenis in de tuinbouw, mede door de nabijheid van het Ruhrgebied, waar veel verse producten naartoe gaan. De Venlo-kas, een wereldwijd bekend type kas, vindt hier zijn oorsprong. Die sterke tuinbouwtraditie willen we behouden en verder ontwikkelen.”

Wat kunnen bezoekers verwachten tijdens Kom in de Kas?
“Bezoekers kunnen verschillende bedrijven bekijken, zien hoe producten worden geteeld en meer leren over duurzame innovaties. We raden aan om met de fiets te komen, want de route loopt via beide veerponten en het kan druk worden. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat alles soepel verloopt.”

Zondag
Kom in de Kas vindt zondag plaats. Meer informatie is te vinden op de site van Kom in de
Kas. De deelnemende bedrijven openen hun deuren vanaf 11.00 uur en sluiten rond 16.00 uur.

Lees meer over:

Kom in de Kas|

Lees ook

Deze deelnemers zetten de kassen open tijdens Kom in de Kas 2025

Na een jaar zonder Limburgse editie wordt ‘Kom in de Kas’ in 2025 weer georganiseerd in de regio. He...

Dit jaar géén Kom in de Kas

‘Kom in de Kas’ gaat dit jaar in Limburg niet door. Het is dit jaar niet gelukt om voldoende deelnem...

Hier bezoek je zondag Kom in de Kas

Negen bedrijven uit de (glas)tuinbouwsector zetten zondag de deuren open voor het publiek. Het publi...