Recycled glas
Ellen werd door het museum benaderd met de vraag of ze iets zou kunnen toevoegen aan Museum Peel en Maas. “Ik kreeg de vrije hand om na te denken over wat ik in de twee ruimtes zou willen doen”, vertelt de kunstenaar. Omdat ze met glas werkt, wilde ze een manier vinden om met recycled glas aan het werk te gaan. Zo ontstond het idee om knikkers centraal te zetten. “Ik was al stiekem langzaam bezig met knikkers verzamelen, omdat bijna iedereen wel een pot knikkers op zolder of in de kelder heeft staan. Het leek me een mooie koppeling naar dit historische museum om te kijken hoe we met die knikkers uit Peel en Maas een toffe tentoonstelling konden maken”, legt Ellen uit.
Knikkerherinneringen
Wethouder Natasja Vaassen verrichtte de openingshandeling, door de eerste knikker te laten rollen. Veel belangstellenden, ook kinderen, bezochten de opening van het knikkermuseum. “Ik heb het niet echt gekend, maar ik vind het wel leuk hoe ze het hebben opgebouwd”, zo klinkt het. Bezoekers worden in het museum gevraagd om hun knikkerherinneringen uit hun kindertijd naar boven te halen. Deze schrijven zij op een briefje om als boodschap achter te laten voor de initiatiefnemers. “Ik probeer op te schrijven wat knikkers voor mij betekend hebben. Ik heb nu opgeschreven dat ik ze vroeger niet gebruikte voor het spel. Ik vond ze mooi en gebruik ze nu nog graag in mijn tekeningen. En ik wilde ze eigenlijk niet verliezen”, aldus een van de bezoekers.
Jong blijven
Iemand anders, ook een volwassene, ziet dat de jeugd weer helemaal naar boven komt. “Je moet jong zien te blijven”, stelt hij. Een andere bezoeker verwijst naar het wingedrag onder knikkeraars. “Het willen winnen en kuiltjes maken in het zand. Daar heb ik echt leuke herinneringen aan.” Een van de kinderen vertelt dat ze met haar moeder vaak knikkers sorteerde. “Dan stond de hele tafel vol. Dat was wel heel leuk.”
Het knikkermuseum is tot en met 31 augustus te bezoeken in Museum Peel en Maas.