Panningen, Netherlands

Kesselnaar wil onderzoek naar alternatieve locatie voor molen

De Sint Anthoniusmolen in Kessel.
In een brief aan de gemeenteraad en het college van Peel en Maas verzoekt een Kesselse inwoner om een ‘serieus’ onderzoek te doen naar de Ondersteweg als alternatieve locatie voor de Sint Anthoniusmolen.
Youri Buis | 30 mei 2024 11:20 | Aangepast op 30 mei 2024 11:20
Weerstand
Na maanden gesteggel en getouwtrek werd in maart duidelijk dat de Kesselse molen verplaatst gaat worden van de Roode Eggeweg naar de Schijfweg Noord. De molen moet plaatsmaken voor woningbouw. Dat besluit leverde behoorlijk wat weerstand op, zowel onder omwonenden als ook in de gemeenteraad. Vooral met de keuze voor de Schijfweg Noord was lang niet iedereen het eens.

Ondersteweg
Hoewel het besluit van de gemeente vaststaat, poogt een van de omwonenden alsnog om een andere locatie in beeld te krijgen. De inwoner twijfelt of de gemeente de Ondersteweg heeft meegenomen in het locatieonderzoek. Daarom heeft deze persoon op eigen initiatief een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om de specifieke locatie te onderzoeken.

“Deze locatie zou alle huidige belemmeringen van uitbreidingen van agrarische bedrijven en toekomstige woningbouw voor Kessel kunnen oplossen”, zo staat in de brief. De inwoner schrijft dat er in het dorp meer draagvlak is voor andere locaties dan die aan de Schijfweg Noord.

Mogelijkheden
Bureau Leefomgeving in Venray heeft zich over het onderzoek ontfermd. Daarin komt naar voren dat het gaat om een gedeeltelijke dubbelbestemming vanwege de ligging in het rivierbed van de Maas. Het betreffende perceel is opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Laatstgenoemde deel wordt beheerd door Rijkswaterstaat, dat toestemming zou moeten geven om de molen daar neer te zetten. In het noordelijke deel vormt Rijkswaterstaat weliswaar geen partij, maar is het bijna onmogelijk om dat gebied te ontwikkelen.

Omdat het perceel aan de Ondersteweg bij het zuidelijke deel hoort, concludeert het onderzoeksbureau dat er daar “toch mogelijkheden kunnen zijn” om de molen naar te verplaatsen. De Kesselnaar die het onderzoek heeft aangevraagd en de brief schreef, roept de gemeente op om in actie te komen. “Aangezien de wethouder (Rob Wanten, red.) de verdere ontwikkelingen rond de verplaatsing van de Anthoniusmolen transparant en openbaar wil houden, zouden wij graag zien dat deze locatie serieus bekeken wordt.”

Lees ook

Ook op privéterrein geldt voortaan muilkorfplicht voor gevaarlijke hond

De gemeente Peel en Maas heeft wijzigingen doorgevoerd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)...

Een derde van inwoners Peel en Maas geeft geen toestemming voor orgaandonatie

Dertig procent van de volwassenen in de gemeente Peel en Maas geeft geen toestemming voor orgaandona...

Vakantiepark De Berckt dicht: “Zaken naar voren gekomen die aanleiding gaven”

De Berckt in Baarlo beschikt niet langer over een exploitatievergunning. De gemeente heeft besloten ...

Gemeente krijgt gelijk: Meijelse kaseigenaar moet dwangsom betalen

Het college van de gemeente Peel en Maas heeft terecht een dwangsom opgelegd aan een kaseigenaar, di...

Politie waarschuwt voor babbeltrucs en nepagenten

De politie krijgt steeds meer meldingen binnen van babbeltrucs. Om deze oplichtingstactiek toe te pa...

Kasteel de Keverberg heeft structureel extra geld nodig om overeind te blijven

Er moet structureel geld bij om Kasteel de Keverberg in Kessel overeind te houden. Anders is het fai...