De lezing op donderdag 20 maart begint om 19.30 uur en is in het IVN-lokaal in Truijenhof, Tomveld 2 in Meijel. De toegang is gratis.
Het Limburgs Molentje wordt langzaam maar zeker een bijzonder natuurgebied. In 80 jaar tijd is het landschap in het Molentje 3 keer sterk veranderd. Voor de tweede wereldoorlog was het nog een hoogveengebied waar turf werd gestoken, dus gewoon Peel. Na de tweede wereldoorlog is het gebied geleidelijk ontgonnen en werd het een landbouwgebied, hoofdzakelijk weiland, maar deels ook akkerbouw. Aan het eind van de vorige eeuw (30 jaar geleden) dreigde er in het Molentje intensieve veeteelt (grote stallen) te komen. Door een aantal actieve natuurmensen is dit voorkomen en hun acties hebben er uiteindelijk toe geleid dat de Provincie Limburg dit gebied aangekocht heeft voor natuurontwikkeling. In 2002 is er de 'schop' in de grond gegaan. De voedselrijke toplaag is er afgegraven, voor een deel van het gebied zo diep dat er een plas is ontstaan, die nu Blankersplas heet. Vanaf die tijd zijn de ontwikkelingen richting nieuwe natuur begonnen, en inmiddels zijn er veel natuurwaarden aanwezig.
Jan Slaats laat zien hoe het gebied (ook geologisch) in elkaar zit en hoe het in de tijd gevormd en vervormd is. Welke bijzondere geologische omstandigheden zijn in het Molentje aanwezig. Het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers omdat de natuur er kwetsbaar is. Bij deze lezing krijg je de kans om te zien, wat er achter het hek aan natuur aanwezig is.