Panningen, Netherlands

Inwoners vinden schrappen parkeerplekken Panningse centrum niet wenselijk

Het wordt een behoorlijke uitdaging om meer groen en meer parkeergelegenheden in het Panningse centrum te creëren. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd.
Jari Janssen | 21 juni 2024 14:24 | Aangepast op 21 juni 2024 14:24
Geen woningsloop
In maart vorig jaar besloot de gemeenteraad dat er geen woningen gesloopt mogen worden bij de herinrichting. De gemeenteraad gaf ook enkele opdrachten mee: voer verkeersproeven uit, ga op zoek naar extra parkeermogelijkheden in de omgeving en organiseer regelmatig een informatiemoment, waarbij iedereen kan meedenken.

Verkeersproeven
Vorig jaar en begin dit jaar zijn er twee verkeersproeven uitgevoerd. De eerste proef betrof eenrichtingsverkeer in een gedeelte van de Raadhuisstraat, bij de tweede proef werd de kruising Raadhuisstraat – Julianastraat afgesloten voor autoverkeer. Bij de proeven werd ook een deel van het parkeerterrein op het Raadhuisplein afgezet.

Resultaten
Uit de resultaten van de proef blijkt dat het eenrichtingsverkeer en de afsluiting van het kruispunt zorgden voor een rustiger verkeersbeeld in de Raadhuisstraat en dat het verkeer zich verplaatste naar met name de Ruijsstraat, Wietelweg en Patersstraat. Door de gedeeltelijke afsluiting van het Raadhuisplein nam de parkeerdruk wel toe, met name op woensdag, als er ook een weekmarkt is, en op zaterdag.

Inwoners en ondernemers geven aan dat het verminderen van parkeerplaatsen niet wenselijk is en dat zij een voorkeur hebben voor het behouden van de bestaande verkeerssituatie. Twee derde van de ondervraagden heeft een voorkeur voor het behoud van de huidige verkeerssituatie. “Er zijn al te weinig parkeerplaatsen”, zo wordt er gezegd. Overigens trok een deel van de automobilisten zich weinig aan van de nieuwe rijrichtingen.

Uitwerking
De gemeente gaat aan de slag met de uitwerking van nieuwe plannen. Zo wordt er onderzocht of het aantal parkeerplekken uitgebreid kan worden. Een mogelijkheid is om op de voormalige postkantoorlocatie, waar nu al een parkeerplaats is, twee lagen met parkeerplekken te maken. Ook is het uitbreiden van de blauwe zone op de Beatrixstraat of Julianastraat een mogelijkheid. Dit wordt verder onderzocht.

Lees ook

Deel van Panningen zonder water vanwege waterlek in centrum

Een deel van Panningen zit momenteel zonder water. In de kelderboxen van Passage de Pit is een water...

Twee gewonden na botsing op A73 bij Reuver

Op de A73 zijn dinsdagmiddag twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Dat meldt L1 Nieuws. Er viel...

Moeder van het jaar verkozen in Panningen tijdens Moederdag

Het afgelopen weekend stond natuurlijk in het teken van Moederdag. Karin Jacobs en centrummanager Pe...

Bestuurder zwaargewond na ongeval Peelweg in Meijel

Een bestuurder is donderdagavond zwaargewond geraakt na een ongeval op de Peelweg in Meijel. De auto...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Verbinding tussen Meijel en Beringe weer geopend

Het heeft tien maanden geduurd, maar de Meijelseweg, Heldensedijk en Kerkstraat worden op 12 april w...