Kledingstukken en de cijfers stonden dinsdagavond op het programma van de tweede taalles. Marja Rila is een oud-basisschoolleerkracht en bereidt de lessen voor. Ze heeft folders meegenomen en vouwt nog snel een hoedje van papier. Spelenderwijs probeert ze de Nederlandse taal over te brengen.
Onderdompelen
Toos Manders, ook vrijwilliger en lid van de werkgroep Grashoek voor Oekraine, ziet veel interesse. ''De vluchtelingen willen zich echt onderdompelen in de cultuur hier en nieuwe dingen leren. Ze zijn heel nieuwsgierig."
Integreren
Een van de leergierige vluchtelingen is Lena. Tot vlak voor de oorlog werkte ze op een basisschool in Oekraine. Ze voelt zich thuis in Grashoek en wil hier graag meedoen in de maatschappij. "We willen zo snel mogelijk integreren in de Nederlandse samenleving. We willen niet alleen leven van geld dat we krijgen aangeboden. Om beter te kunnen communiceren met de mensen die hier wonen, moeten we de taal en cultuur van dit land kennen."
Nieuw thuis
Er zijn 39 Oekrainers ondergebracht bij gastgezinnen. Zo'n 20 van hen schuiven aan bij de taalles. Inmiddels gaan de kinderen allemaal naar school en werkt er een aantal vluchtelingen bij de agrariers in de gemeente. Lena kijkt terug op een zware tijd, maar voelt zich in Grashoek al erg thuis.
"De reis naar Nederland was heel zwaar voor ons. Toen de oorlog begon, woonde ik in Charkov. Toen de beschieten begonnen, hebben we de trein genomen en zijn we naar Polen gegaan. We waren een paar dagen in Warschau en werden vervolgens opgehaald door een bus en zijn naar Nederland gebracht. Hier zijn we goed ontvangen. We zijn de mensen in Grashoek heel erg dankbaar", zo vertelt ze.