Panningen, Netherlands

Internationaal Historisch Festival in Panningen klaar voor 43e editie

Sommige deelnemers zijn er al vroeg bij.
Het Internationaal Historisch Festival van het HMT staat weer voor de deur en dat betekent dat er komend weekend duizenden liefhebbers van oude tractoren en motoren naar Panningen afreizen. Het evenement vindt voor de 43e keer plaats.
Youri Buis | 26 juli 2024 14:14 | Aangepast op 26 juli 2024 14:14
Grootste van Europa
Het evenement begon klein, maar is inmiddels al jaren het grootste Historisch Festival van Europa. Vorig jaar waren er in totaal 25.000 bezoekers en 3.000 deelnemers. Ook is er wederom een camping. Wat is nou het geheim achter het succes? “Het valt me op dat er weer veel jonge leden zijn”, zegt Jac Werts van het HMT. “Aan de bovenkant vallen er veel af, vanwege ouderdom of opzeggingen, maar aan de onderkant komen er toch weer meer bij.”

Vrijwilligers
Zodra de leden enthousiast zijn, heeft dat ook effect op de vrijwilligers rond het Internationaal Historisch Festival, ziet Werts. “Mensen die voor het eerst helpen, zijn ontzettend enthousiast geworden. Die vinden het geweldig. Er wordt ook goed voor ze gezorgd, ze krijgen drinken en warm eten”, vertelt hij.

Catering
Er wordt goed voor de vrijwilligers gezorgd, maar zij zorgen ook goed voor de rest. Bijvoorbeeld de vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de catering. Sien Verstappen draagt die rol samen met Rianne en Riet. “Die helpen me de hele dag, want ik krijg het zelf echt niet klaar”, lacht Sien. In het begin kreeg ze het in haar eentje wel bijgehouden, maar het festival is alsmaar groter geworden. “Nu komen zij me helpen.”

Zwembad
Net als vele andere evenementen heeft ook het terrein van manege De Vosberg last van de vele regenval. Vooral de hoosbui van maandagochtend maakte het spannend. Sommige velden stonden vol met water, aldus Werts. “Het leek wel een zwembad. Op dit moment zijn ze nog steeds bezig om plekken watervrij te maken, maar de ondergrond blijft verzadigd.”

Minder schuilen
Voor de bezoekers en deelnemers is het te hopen dat er komend weekend minder hoeft te worden geschuild als tijdens de voorbereidingen, maar er wordt beter weer verwacht. Het Internationaal Historisch Festival begint zaterdag om 8.00 uur. Het terrein sluit om 18.00 uur, op zondag een uurtje eerder.

Lees ook

Internationaal Historisch Festival (HMT) in Panningen drukbezocht

De 43e editie van het Internationaal Historisch Festival vond zaterdag en zondag plaats. Het eveneme...

Rogge geoogst zoals in de jaren vijftig

Onder een warme julizon van ongeveer 30°C werd afgelopen vrijdag in Panningen rogge geoogst zoals in...

Botsing tussen auto en tractor in Meijel

Een automobilist is dinsdag na een ongeluk met een tractor met verwondingen aan zijn hoofd naar het ...

Historische tractoren bij HMT in Panningen

Bij het internationaal historisch festival in Panningen, ook wel HMT genoemd, werden afgelopen weeke...

Tientallen vrijwilligers helpen met opbouwen HMT

Duizenden liefbhebbers van historische motoren en traktoren komen dit weekend naar Panningen voor he...

Porsche centraal bij HMT

Bij het Internationaal Historisch Festival (IHF) in Panningen staat dit jaar de Porsche centraal. De...