Natuurlijk
Koen en Mariëtte kregen het idee om een huis te bouwen dat bestaat uit enkel en alleen natuurlijke materialen. De huls is van stro, de constructie van hout. Wellicht komt er ook nog wat steen bij, maar bijvoorbeeld metaal zit er amper in. “In het gebint zit geen enkele spijker”, zegt Mariëtte, die uitlegt waarom ze het belangrijk vindt om in een ‘natuurlijke’ woning te leven. “Als mensen geprikkeld of moe zijn, gaan ze in het bos wandelen om te ontspannen. Dat ontspannen gebeurt via meerdere lagen in je systeem. Dat komt ook omdat je lichaam de natuur herkent. Dat gevoel heb je ook in het huis."
‘Ademend gebouw’
Voor het gebruikte hout moest er houtbewerking aan te pas komen. Dit gebeurde in samenwerking met een timmerman. Ook moest er natuurlijk voor isolatie worden gezorgd. “Het voordeel van stro is het feit dat je een ademend gebouw hebt”, vertelt Koen. Door de natuurbouw wordt het klimaat in huis ook beter. “Je krijgt een zelfregulerend gebouw qua vochtigheid. De muren zijn van leem en stro en het leem laat het vocht door. Je hebt dus minder last van schimmels.”
Stagelopen
De veertien studenten die hebben meegeholpen met de bouw, leren op een Europese school om met stro te bouwen. Daar wordt door universiteiten veel onderzoek gedaan naar de werking van het stro, welke fouten er door de eeuwen heen zijn gemaakt en hoe je op een verantwoorde manier met stro kan bouwen in deze tijd. De leerlingen komen uit allerlei landen, legt Koen uit. “Griekenland, Italië, Duitsland, Oostenrijk en zelfs Uruguay. Ze zijn hier drie weken geweest. Ze hebben workshops gevolgd en stage gelopen.”
Bekijk hieronder de videoreportage over het stro-huis in Kessel-Eik.