Eerder hadden zij allemaal al ingestemd met de Gebiedsvisie Pius Park die het toekomstbeeld voor het gebied schetst. De gemeenteraad van Peel en Maas deed dat in januari als laatste. In het Bouwens van der Boijecollege in Panningen markeerden zij die mijlpaal met het zetten van hun handtekening, met een feestelijk tintje.
Centrale boulevard
De Gebiedsvisie Pius Park schetst de aanleg van een centrale boulevard door het gebied. Op deze centrale as is vooral plaats voor fietsers en voetganger en zijn veel voorzieningen bereikbaar. Dat zijn bijvoorbeeld de moskee, de bestaande school, atletiek- en wielerbaan en tennisvereniging. Maar in de toekomst ook een sportbos, wandelroutes in het groen en een padelbaan. Tussen de sporthal en het Bouwens komt in de toekomst een centraal plein met verschillende voorzieningen zoals beachvelden voor verschillende sporten.
Hekken gaan verdwijnen
Komende maanden realiseren de Pius-Park-Partners de eerste zichtbare resultaten op straat. Meer groene hagen komen in beeld en de hekken verdwijnen zo veel mogelijk uit het zicht. Ook wordt de weg voor de sporthal enkele maanden afgesloten, bij wijze van verkeersproef. Op het centrale plein verschijnen de eerste voorzieningen, zoals beachvelden, een beweegroute en groene aanplant. “Achter de schermen werken we nog hard aan de voorbereiding van maatregelen, zoals de aanleg van de boulevard. Die kunnen we pas in 2023 uitvoeren”, vult wethouder John Timmermans aan. “Er is nog heel veel werk te verrichten en de financiering kent ook nog uitdagingen.”
Eigen middelen zoeken
Sportverenigingen in het Pius Park pakten zich in maart 2017 samen om het gebied aan te pakken. Inmiddels hebben zich meer partners vanuit het onderwijs, wonen en zorg aangesloten. Het gaat nu om 22 partners, inclusief de gemeente. Het is de bedoeling dat de partners zelf ook op zoek gaan naar financiële middelen binnen de eigen organisatie of een subsidie of fonds aanvragen.
Oproep
Op de avond deed Romald Heuvelmans namens het kernteam een oproep aan alle partners. “We hebben gezonde ambities. Dat vraagt een bijdrage van ons allemaal”. Heuvelmans legde daarbij uit dat voor de ontwikkeling van het Pius Park niet alleen denkers nodig zijn die kunnen organiseren. “Maar ook mensen die graag de handen uit de mouwen steken en zo kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld voor het groen. Maar ook voor onze communicatie en marketing”.
"Als laatste voeg ik hier nog graag aan toe dat Pius Park een mooi burgerinitiatief is. De ideeën komen uit de gemeenschap, van partners die zich betrokken voelen. En samen met die partners en de gemeente worden de ideeën verder uitgewerkt en uitgevoerd. Deze werkwijze is typerend voor Peel en Maas”, aldus wethouder Anget Mestrom.