Voorbereidingen
De iftar werd georganiseerd door Synthese. Het doel was om verbinding te creëren. “Het initiatief komt van de mensen. Vanuit de ramadan, dus het principe om samen een gezamenlijke avondmaaltijd te nuttigen, willen we dit met Nederlandse mensen doen. Om te mixen, elkaar te ontmoeten en samen te eten”, legt Tessa Mewiss van Synthese uit. Liefst 25 dames hielpen mee aan de voorbereidingen: koken, het restaurant schoonmaken, tafels dekken en bloemetjes schikken. Onder hen ook enkele statushouders die Synthese begeleidt.
Zonder leerlingen
Hoewel de maaltijd in het Grescollege werd gehouden, waren er tijdens de voorbereidingen geen leerlingen te zien. Dat komt omdat Synthese eigenlijk een andere locatie op het oog had. “Maar we kregen zo ontzettend veel aanmeldingen waardoor we ons moesten verplaatsen. Gelukkig waren we op het laatste moment van harte welkom in het Grescollege. Het was dus niet per se een bewuste keuze om leerlingen wel of niet hierin mee te nemen”, aldus Mewiss, die hoopt dat het in de toekomst nog veel groter aangepakt kan worden. “Maar deze editie is met honderd aanmeldingen eigenlijk al geslaagd voor ons.”
Meemaken
Een van de vele vrijwilligers ervaarde de iftar voor het eerst. “Ik had er wel van gehoord in de voorgaande jaren, maar ben nooit met iemand in contact gekomen om dat ook daadwerkelijk te kunnen meemaken. Dus ik vind het heel bijzonder om hier nu te zijn, om mee te doen en mensen te ontmoeten.” Dat ze er dit keer bij was, is min of meer uit toeval ontstaan. “Normaal gesproken wordt de iftar altijd in wijkrestaurant Bekerhof in Offenbeek gehouden. Omdat er een dubbele boeking was, hebben we plaatsgemaakt en zijn we uitgenodigd om hier aanwezig te zijn”, zo verwijst ze naar het Grescollege.
Jamina, een van de hulpkoks, stipt een etentje van vorig jaar aan, waarbij ook samen werd gekookt. “Op een gegeven moment kwamen ze met het idee om een iftar te organiseren en daarvoor hebben ze me gevraagd. Dan zeg je natuurlijk ja, want iftar en ramadan… dat is alles”, zo klinkt het.
Divers menu
Na drie uur voorbereiden kon de iftar worden opgediend. Het menu was zeer divers, liet Jamina blijken. “Wat staat er niet op het menu? We hebben adana, pilav, bulgur en de harira. Dat is de soep die speciaal tijdens de ramadan wordt gemaakt. Verder hebben we Marokkaanse koekjes, watermeloen, chicken wings, en een gezonde aubergine- en zoete aardappelschotel. Met zoveel hulp kun je heel veel maken.”