Panningen, Netherlands

Genomineerd voor Ondernemersprijs 2024: Wil’skracht

Wilma Tellings en Marian Halferkamps (Wil’skracht).
De uitreiking van de Kiwanis Ondernemersprijs 2024 nadert snel. In aanloop daar naartoe stellen de vijf genomineerden zichzelf voor in P&M Vandaag. Deze keer is Wil’skracht in Maasbree aan de beurt. Wilma Tellings en Marian Halferkamps schuiven aan om hun bedrijf toe te lichten.
Youri Buis | 29 oktober 2024 17:42 | Aangepast op 29 oktober 2024 17:42
Vooroordelen
Er bestaan veel vooroordelen over mensen die hoogbegaafd zijn. Vaak worden zij door de buitenwacht als extreem slim gezien en leeft de gedachte dat zij ‘er toch wel komen’. De praktijk schetst echter een ander beeld: hoogbegaafden kunnen ervaren dat zijzelf en hun behoeftes niet gezien worden. “Het is heel erg belangrijk dat hoogbegaafdheid echt erkend wordt. Als dat niet gebeurt, kunnen daar echt wel problemen door ontstaan”, zegt Wilma.

Misdiagnoses
Hoogbegaafdheid is vrij complex. Vaak worden er misdiagnoses gedaan dat resulteert in een verkeerde aanpak. “Wij zien vaak al kinderen die al een hele weg in de hulpverlening hebben gehad en eigenlijk altijd niet gezien zijn. Ook op school niet”, aldus Marian, die wel ziet dat Wil’skracht in een steeds vroeger stadium in beeld komt. “Daar steken we ook wel heel sterk op in. We nemen ook echt wel het sociaaldomein onderwijs steeds meer mee in het signaleren”, zo licht ze toe.

Revolutionair
Deskundigen hanteren een eigen unieke werkwijze. Dat is nodig omdat er geen specifieke behandeling voor is. “We noemen het hoogbegaafdheid, maar ook daarin zijn heel veel verschillen. Je moet dus echt kijken wat voor persoon iemand is”, legt Wilma uit. De eigen methodiek is samen met experts ontwikkeld. “We merken nu dat we echt iets in handen hebben waarmee we toch wel revolutionair zijn.”

Erkenning
Het groeiproces ging met vallen en opstaan, maar toen het balletje eenmaal rolde, wisten mensen Wil’skracht snel te vinden. “Je geeft antwoord op een behoefte die er al heel lang ligt. Je merkt dat dat een aanzuigende werking heeft”, zegt Marian. Als de Ondernemersprijs van 2024 naar Maasbree gaat, wordt dat vooral gezien als een erkenning. “We hebben niet zozeer het gevoel dat we iemand moeten overtuigen. We laten vooral zien waar wij voor staan. Voor ons is het al geslaagd”, benadrukt Wilma.

Toch is de jury van één genomineerde het meest onder de indruk geraakt. Op 6 november wordt de winnaar van de Kiwanis Ondernemersprijs 2024 bekendgemaakt in DOK6.

Lees ook

Genomineerd voor Ondernemersprijs 2024: Het Poelsplein

De uitreiking van de Kiwanis Ondernemersprijs 2024 nadert snel. In aanloop daar naartoe stellen de v...

Ernstig ongeval op A67 bij Maasbree: voetganger zwaargewond na aanrijding

In de vroege ochtend van donderdag is een persoon zwaargewond geraakt na een aanrijding op de snelwe...

Maasbreese bridgeclub viert jubileum

De bridgeclub in Maasbree vierde zondag het 35-jarig jubileum. "De club bestaat sinds 1989, dus het ...

Expositie 60 jaar schrijverschap Ton van Reen

Ton van Reen is al zestig jaar actief als schrijver. Bibliotheek Maas en Peel en Heemkundevereniging...

Hoe gaat het op de COA-opvanglocatie in Maasbree?

De noodopvanglocatie voor asielzoekers in Maasbree is sinds maart operationeel. De huisvestingsorgan...

Maasbreese beugelaars vanavond op NPO2

Beugelclub de Treffers staat op maandag 23 september in de schijnwerpers tijdens de uitzending van h...